Dålig lukt

Att underlivet luktar är både normalt och naturligt. Varje underliv har sin alldeles egna lukt och att underlivet luktar är ingenting att skämmas över. Ibland kan dock lukten förändras och lukta illa. Det kan vara en svår gränsdragning för vad som är den normala lukten i slidan och vad som är en mer onaturlig lukt. Att lära känna och lära sig sitt underlivs lukt kan därför underlätta att själv kunna känna ifall lukten förändras och blir "dålig". Nedan följer ett antal olika besvär och sjukdomar som kan orsaka dålig lukt.


  • Gråaktiga, illaluktande flytning
Illaluktande (ofta gråaktiga) flytningar, vars odör kan påminna om rutten fisk, kan bero på att slidan är infekterad av bakterier som orsakar slidkatarr, som på läkarspråk kallas bakteriell vaginos. Du kan läsa mer om slidkatarr/vaginos i underlivet här.

  • Vita, milt illaluktande flytningar med stark klåda
Är flytningen lite mildare illaluktande, vit och grynig (kan också ibland vara klar och tunn) och du har stark klåda är det troligen en svampinfektion i underlivet. Mer om svampinfektion i underlivet kan du läsa om här.

  • Grå-gulaktig, illaluktande flytningar
En grå-gulaktig, ofta starkt illaluktande flytning, beror ofta på att du fått en bakteriell obalans i underlivet. Bakteriell obalans märks ofta tydligast efter samlag och efter mens. Mer om bakteriell vaginos kan du läsa om här.

  • Grön-gulaktig, illaluktande flytning med små luftbubblor
Trikomonasinfektion orsakar ofta illaluktande, gröngulaktiga flytningar fyllda med små luftbubblor och i sällsyntare fall med lite blod. Trikomonasinfektionen orsakar även ofta svullnad och sveda i underlivet. Mer om trikomonasinfektion kan du läsa om här.

  • Rikliga, tjockflytande och illaluktande flytning
Illaluktande, rikliga och tjockflytande flytningar kan vara symptom på livmoderinfektion eller äggledarinfektion. Ytterligare symptom är värk som före mens och även få feber. Du kan läsa mer om äggledarinfektion här.