Klåda

Klåda och irritation i underlivet är något de flesta av oss någon gång i livet drabbas av. Klådan kan ha flera orsaker och är ett tecken på att något inte är som det ska i underlivet. Oftast är orsaken att man fått svamp eller att man råkat ut för en bakteriell obalans. Anledningen kan dock också bero på andra saker.

Nedan kan du läsa vad olika symptom tillsammans med klåda i underlivet kan bero på.

  • Måttlig klåda med små blödningar som kan ge en blåaktig missfärgning

Måttlig, men nog så irriterande, klåda kan bero på flatlöss. Man kan även få små blödningar som ger en blåaktig missfärgning där flatlössen bitit. Flatlössen och deras ägg är synliga för ögat även om det är väldigt svårt att se dem,. Du kan läsa mer om flatlöss och hur du blir av med dem här


  • Måttlig klåda med grå-gulaktiga, starkt illaluktande flytningar
En klåda tillsammans med grå-gulaktig, ofta starkt illaluktande flytning, beror ofta på att man fått en bakteriell obalans i underlivet. Bakteriell obalans märks ofta tydligast efter samlag och efter mens. Mer om Bakteriell obalans kan du läsa här.


  • Stark klåda med vita flytningar

Vid stark klåda och en vit och grynig flytning (kan också ibland vara klar och tunn) har man troligen råkat ut för en svampinfektion i underlivet. Mer om svampinfektion i underlivet kan du läsa här.


  • Stark klåda och stram eksemliknande hud med blåsor och sprickor
En intensiv klåda i underlivet kombinerat med symptom som en stram, skör, och elfenbensvit hud med upphöjningar samt sprickor och blåsor kan vara tecken på Lichen Sclerosus. Symptomen uppträder oftast på vulvan och runt anus och de drabbade hudområdena kan till sitt utseende lika eksem. Du kan läsa mer om Lichen Sclerosus här.

  • Måttligt kliande små upphöjda vårtliknande blåsor med en liten grop längst upp
Små upphöjda, vaxiga, vårtliknande blåsor med en liten "navel" på toppen kan vara symptom på en molluskinfektion. Mollusker ger upphov till 2-5 mm stora blåsor, så kallade knottror, som ofta kliar, men lika ofta inte. Knottrorna är oftast hudfärgade men kan även vara gula, vita, rosa eller klara. Du kan läsa mer om mollusker här.