Svullnad

En känsla av svullnad i underlivet är i regel ett tecken på att något inte är som det ska där nere. Orsakerna till svullnaden kan vara flera. Samtidigt är svullnaden ofta bara en av flera symptom. Genom att ta hänsyn till vilka andra symptom man samtidigt upplever kan man ta reda på vilken sjukdom eller vilket besvär det kan röra sig om. 

  • Smärtande, röda, svullna och ömma blygdläppar

Röda, svullna och ömma blygdläppar och en finnliknande varböld på de inre blygdläpparna kan vara symptom på bartolinit. Bartolinit beror normalt på att bakterier från huden eller slidan hittat in i blygdkörteln och startat en infektion varpå blygdläpparna blir inflammerade. Du kan läsa mer om bartolinit här.

  • Svullnad, sveda och klåda, smärta när man kissar samt blåsor 

Dessa symptom är typiska för könsherpes. Andra symptom inkluderar molande smärta, rodnad hud och hud som är öm vid beröring. Vissa får också feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna. Blåsorna är ofta vätskefyllda och förekommer kring könsorganen, på skinkorna, låren eller runt analöppningen. Du kan läsa mer om herpes här.

  • Svullnad och intensiv klåda, torrhetskänsla samt irritation i underlivet

Dessa symptom tillsammans med en vit och grynig flytning, som ibland också kan vara klar och tunn, innebär normalt en svampinfektion i underlivet. Man kan också få en måttlig vit och grynig flytning som liknar torkad filmjölk, yoghurt eller keso från underlivet. Blygdläpparna blir ibland också röda och svullna. Om klådan är mycket intensiv kan man få problem att kissa och det kan kännas obehagligt att ha samlag. Mer om svampinfektion i underlivet kan du läsa om här.

  • Svullna ljumskar tillsammans med ett sår i underlivet, i och/eller vid munnen eller runt analöppningen

Dessa symptom kan vara tecken på syfilis. Såret läker oftast av sig självt inom 3-8 veckor men smittan finns fortfarande kvar i kroppen och orsakar istället efter ca 7-10 veckor rödbruna sår på de områden där man smittats. Syfilis är idag dock extremt sällsynt i Sverige så ovanstående symptom kan mycket väl bero på någon annan åkomma än just syfilis. Du kan läsa mer om syfilis här.

  • Svullnad och sveda samt grön-gulaktiga, illaluktande flytningar

Dessa symptom är tecken på trikomonasinfektion. Förutom den grön-gulaktiga färgen och de illaluktande flytningarna förekommer också små luftbubblor i flytningarna och i sällsyntare fall kan även lite blod förekomma. Mer om trikomonasinfektion kan du läsa här.