Torra slemhinnor


Motverka Torra Slemhinnor

Membrasin

Marknadsledande produkt baserad
på den traditionellt använda
naturmedicinen havtornsfrukt
som effektivt motverkar torra
slemhinnor

Bästa pris på: Apotek365.se
Bästa pris på: Apotek365.se

Mucopen
Havtorn-baserat naturläkemedel,
något billigare alternativ till
marknadsledaren Membrasin


Torra slemhinnor är en mycket vanlig åkomma och uppkommer ofta i samband med klimakteriet. 

De torra slemhinnorna är en följd av att kroppen minskar produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen. Kvinnans kropp bildar som mest könshormoner i början 20-årsåldern.

Därefter avtar sakta men säkert produktionen. I början märker man inte av detta men i slutet av 30-årsåldern börjar äggstockarna att åldras och producerar då allt mindre östrogen.

Det är vänligt vanligt att kvinnor som har besvär med torra slemhinnor inte inser att problemen beror på östrogenbrist och att hjälp därför finns att få i form av medicin som återställer östrogennivån i kroppen.


Symptom

Vid torra slemhinnor i underlivet uppstår ofta irritation och klåda. Dessutom kan det svida när man kissar. Urinläckage, att du kissar på dig lite, och flytningar är också vanliga symptom vid torra slemhinnor i underlivet liksom slidkatarr och samlagssvårigheter.  Andra symptom på en östrogenminskning är värmesvallningar, sömnproblem, retlighet, depression och minskad sexlust. Har du förutom torra slemhinnor är dessa symptom, beror troligen dina torra slemhinnor på östrogenbrist.  Det är vänligt vanligt att kvinnor som har besvär med torra slemhinnor inte inser att problemen beror på östrogenbrist och att hjälp därför finns att få i form av medicin som återställer östrogennivån i kroppen.

Torra slemhinnor anses av många vara kvinnors motsvarighet till mäns erektionsproblem då båda uppkommer med åldern och ofta har en negativ effekt på sexlivet. Detta då östrogenbristen minskar sexlusten och då samlag kan göra ont vid torra slemhinnor i underlivet. Kvinnor kan få problem med torra slemhinnor redan runt 40 års ålder även om man oftast inte når klimakteriet förrän i slutet av 40-årsåldern eller senare.


Behandling

Som väl är finns idag behandling för torra slemhinnor i underlivet. Behandlingen består normalt av en lokalt applicerad vaginalkräm eller vagitorium som innehåller östrogen vilken kompenserar kroppen för östrogenbristen och stärker slemhinnan i underlivet. Då östrogenet appliceras lokalt i slidan, räcker det med mycket låga doser. Detta gör dock att östrogenet inte ”räcker” till resten av kroppen, så för att lindra andra östrogenbristrelaterade besvär än de torra slemhinnorna, t.ex. värmevallningar, svettningar eller benskörhet krävs kompletterande östrogenmedicin.

Exempel på en receptbelagd medicin mot östrogenbrist är Vagifem och Oestring. Vagifem är en vaginaltablett som du för in i slidan dagligen i början av behandlingen varefter dosen minskas. Då vagifem verkar direkt i underlivet kan medicinen (efter läkares godkännande) i regel användas tillsammans med andra östrogenbehandlingar.

Oestring är en så kallad vaginalring som utsöndrar östrogen under flera månader, vilket gör att man inte behöver tänka på att ta medicinen dagligen. Vaginalringen byter man själv ut efter ca tre månader.  

Fuktbevarande för underlivet

Skin Care Babyoil 
Gjort på ekologiska oljor av 
vetegrodde och jordnöt som 
vårdar känsliga underliv 
genom att skonsamt rengöra
och återfukta. Förhindrar 
uttorkning och sprickbildning.


Replens
Hormonfri, vattenbaserad gel 
som återställer den normala 
fuktigheten i slidan genom att 
kontinuerligt fukta slemhinnans 
underliggande vävnad.


Vad finns det för receptfria läkemedel?

Ovesterin är ett vanligt receptfritt läkemedel som används vid torra slemhinnor. Ovesterin säljs normalt som vaginalkräm eller som vagitorier. Vaginalkrämen förs i regel in i slidan med en doseringsspruta medan vagitoriet förs in för hand. Då många upplever vaginalkräm som kladdig är vagitorier populärast. Vagitorierna förs in i slidan varje kväll i 14 dagar varefter man tillför en ny vagitorie ca två gånger per vecka.

Om du inte kan eller vill använda östrogenbaserad medicin är ett populärt östrogenfritt alternativ Replens. Replens verkar genom binda till slemhinnans ytceller där den ger ifrån sig vatten som kontinuerligt fuktar slemhinnans underliggande vävnad och på så sätt ökar fuktigheten i slidan. Det räcker normalt att applicera fuktgelen i underlivet varannan dag för att motverka torra slemhinnor.

Membrasin är ett mycket populärt naturläkemedel. En av de verksamma substanserna i Membrasin är havtornsbär (lat. Hippophae rhamnoides L.) som länge använts inom traditionell asiatisk folkmedicin. Åbo universitet genomförde en 15 år lång studie om havtornsbärets egenskaper samt användningsområde och dessa studier styrkte havtornsbärets effektivitet för att lindra besvär med torra slemhinnor. Bilden till höger visar ett knippe havstornbär.

Om behandling med de receptfria läkemedlen inte skulle ha avhjälpt problemen efter någon månad rekommenderar vi att man kontaktar sjukvården för att diskutera användning av receptbelagda alternativ eller annan behandling.

Förebygga torra slemhinnor

Torra slemhinnor beror ofta på en minskad östrogenproduktion som i sig beror på det naturliga åldrandet hos kvinnor så att förebygga torra slemhinnor kan därför vara svårt.  Däremot kan man motverka torra slemhinnor genom att använda någon av de mediciner vi nämnt i denna artikel, t.ex. Replens, Membrasin eller Ovesterin.