Ordlista


På Underlivet.nu förekommer både svåra eller ovanliga ord. Därför har vi skapat denna ordsida för att förklara dessa uttryck. Sök i innehållsförteckningen till vänster för att hitta uttrycket du letar efter.

Abort

Abort betyder i vardagligt tal att man avbryter en graviditet. För att läsa mer om abort, gå till sidan om abort.

Amenorré

Amenorré betyder att mensen uteblir. Det finns två olika typer av amenorré, fysiologisk samt icke-fysiologisk amenorré och de två typerna har olika orsaker. Fysiologisk amenorré är den vanligare, mer ”normala” frånvaron av mens och inträffar vid t.ex. graviditet eller undervikt medan icke-fysiologisk amenorré är sällsyntare och ofta beror på medfödda defekter. För att läsa mer om amenorré, gå till sidan om amenorré.

Anaeroba bakterier

Anaeroba bakterier har alla gemensamt att de kan omvandla kolhydrater till energi utan att behöva använda syre. Även människan kan omvandla kolhydrater till energi utan syre men som en restprodukt av denna process bildas mjölksyra vilken i musklerna är nedbrytande på människokroppen. Det är därför vi säger att vi får mjölksyra i musklerna när vi blir trötta genom hård intensiv ansträngning. Mjölksyra är sur och det är denna egenskap som gör att anaeroba bakterier är så bra för underlivet. Den sura miljön hämmar nämligen tillväxten av dåliga bakterier, som inte trivs i den sura miljön.

Anorgasmi

Anorgasmi är ett tillstånd där den drabbade inte kan få orgasm. Anorgasmi är överlägset vanligast bland kvinnor där man tror att ca 10 % är berörda. Det finns olika sorter av anorgasmi och de delas upp i primär, sekundär, situationsberoende och slumpmässig anorgasmi. För att läsa mer om anorgasmi, gå till sidan om anorgasmi.

Antibiotika

Antibiotika är en medicin som används för att bekämpa bakterier. I regel är antibiotika ämnen som svampar bildar för att hålla bakterier borta. Svampar och bakterier lever av samma föda och därför producerar svampar bakteriegift för att hålla sina konkurrenter bakterierna borta. Detta utnyttjar den moderna medicinen genom att använda detta bekteriegift för att ta död på bakterier i människokroppen.

Bakterieflora

Bakterieflora syftar på den typ av bakterier som som dominerar någonstans. Underlivets bakterieflora bestäms av vilka bakterier som trivs bäst däruti och därför kan föröka sig bäst. Det är naturligt, normalt och bra att ha bakterier i Underlivet.nu då de behövs för att hålla slidan frisk. Ibland kan dock "fel" sorts bakterier börja trivas i tjejens underliv och då kan man få besvär, t.ex. slidkatarr. Risken för en dålig bakterieflora i underlivet ökar ex. om man tvättar sin slida med tvål som torkar ut underlivet.

Bakteriell obalans

Bakteriell obalans betyder att de naturliga och ”goda” bakterierna i underlivet konkurrerats ut av ”dåliga” bakterier som inte hör hemma i slidan. För att läsa mer om bakteriell obalans, gå till sidan om bakteriell obalans.

Bartolinit

Bartolinit innebär att Bartholins körtlar (även kallade blygdkörtlarna) blivit inflammerade. Vid bartolinit bildas i regel en varböld på blygdläppen och denna varböld blir ofta misstagen för en finne. För att läsa mer om bartolinit, gå till sidan om bartolinit.

Bartholins körtlar

Bartholins körtlar (även kallade blygdkörtlar) sitter i de inre blygdläpparna i slidan och har till uppgift att utsöndra ett mjukgörande och genomskinligt sekret som hjälper till att hålla underlivets slemhinnor fuktiga. Om någon (eller båda) av blygdkörtlarna blir inflammerade drabbas man av bartolinit. För att läsa mer om bartolinit, gå till sidan om bartolinit.

Blygdläpparna

Blygdläpparna är de fyra läppliknande kroppsdelar som skyddar underlivet mot skador och smuts. Det finns två yttre blygdläppar och två inre och de sträcker sig från klitoris till mellangården. De yttre blygdläpparna är uppbyggda av fett-, muskel- och svällkroppsvävnad medan de inre blygdläpparna är uppbyggda av slemhinnevävnad. Både de yttre och de inre blygdläpparna sväller upp vid sexuell upphetsning.

Bäckeninflammation

Bäckeninflammation är en allvarlig sjukdom som drabbar äggstockarna och kan leda till infertilitet. Den är i regel en följdsjukdom av obehandlad klamydia eller gonorré. Bäckeninflammation är också känd under namnet PID och du kan läsa mer om sjukdomen här.

Dysmenorré

Dysmenorré är det medicinska namnet för mensvärk som är en mycket vanlig åkomma. Dysmenorré drabbar främst unga kvinnor och beror på sammandragningar i livmodern. Du kan läsa mer om dysmenorré på vår sida om åkomman här.

Endometrios

Endometrios är en kronisk sjukdom som beror på att livmoderslemhinna fäster på andra ställen än livmoderns insida. Upp till 1 av 10 fertila kvinnor tros kunna vara drabbade av endometrios och sjukdomen ökar risken för infertilitet. För att läsa mer om endometrios, gå till vår sida om sjukdomen här.

Fertilitet

Att vara fertil innebär att man kan bli gravid och få barn. Tjejer blir oftast fertila runt 13-årsåldern och fortsätter att vara det tills de når klimakteriet vilket brukar inträffa runt 50-årsåldern. Motsatsen till fertilitet är sterilitet som innebär att man omöjligtvis kan få barn. Infertilitet, också känt som ofrivillig barnlöshet är inte ett lika definitivt uttryck som sterilitet då infertilitet och ofrivillig barnlöshet inte måste betyda att man aldrig kan få barn. Dessutom används uttrycket ofrivillig barnlöshet oftast om både en man och en kvinna som försöker få barn. Definitionen av infertilitet skiftar från land till land men i Sverige anses man vara infertila ifall man trots regelbundna och oskyddade samlag i minst ett år inte lyckats bli gravida.

Flatlöss

Flatlusen är en liten lus som normalt smittar genom sexuell kontakt, men kan i sällsynta fall även smitta genom exempelvis handdukar eller sängkläder. Flatlusens bett ger måttlig klåda och ibland även små blödningar. Du kan läsa mer om flatlöss på vår sida om parasiten här.

Fontänorgasm

Fontänorgasm är ett annat ord för kvinnlig ejakulation, dvs. att spontant spruta en kroppsvätska vid orgasm. Bara en minoritet av alla kvinnor kan åstadkomma fontänorgasm och "satsens" storlek varierar. För att läsa mer om fontänorgasm, gå till sidan om orgasm här.

G-punkten

G-punkten är en erogen zon och ligger mellan urinröret och den övre delen av slidans främre vägg, dvs. på framsidan, några centimeter in i slidan. G-punkten är främst känd för sin påstått kraftiga förmåga att ge kvinnor orgasm.

Gonorré

Gonorré är en könssjukdom och en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. Den mest utmärkande symptomet är sveda vid urinering. Gonorré behandlas med antibiotika och obehandlad gonorré kan leda till infertilitet. Du kan läsa mer om gonorré på vår sida om könssjukdomen här.

Hemorrojder

Hemorrojder är utbuktningar av ändtarmens slemhinna som sticker ut utanför anus. Hemorrojder uppstår ofta då ändtarmen överansträngs av att man krystar för mycket under tarmtömning. Hemorrojder är vanligast hos äldre, överviktiga och gravida personer. Du kan läsa mer om hemorrojder på vår sida om åkomman här.

Hepatit B

Hepatit B är en ovanlig virusinfektion som smittar via blod, sädesvätska och samlag. I dagens Sverige drabbar den främst sprutnarkomaner och homosexuella män. Du kan läsa mer om Hepatit B på vår sida om sjukdomen här.

Herpes

Herpes är ett virus och troligen den vanligaste könssjukdomen i världen då ungefär 1 av 3 personer smittas under sin livstid. Att herpes är så vanlig beror bland annat på att sjukdomen inte går att bota och en infekterad individ kan därför smitta andra under resten av sitt liv. Herpes sprids via kroppsvätskor samt sexuellt umgänge. De flesta som är smittade av herpes vet inte om det då de inte får några symptom. Du kan läsa mer om herpes på vår sida om könssjukdomen här.

Heterotopisk graviditet

Heterotopisk graviditet är en form av utomkvedshavandeskap som inträffar då två tvillingägg befruktas och ett av äggen inte hittar in i livmodern. Du kan läsa mer om heterotopisk graviditet på vår sida om utomkvedshavandeskap här.

HIV

HIV är förmodligen värdens mest ökända virus, men numera långt ifrån det dödligaste. HIV attackerar och bryter ner immunförsvaret tills det blivit så svagt att vanligtvis ofarliga mikroorganismer som exempelvis ett förkylningsvirus kan bli dödliga. Det är detta tillstånd som kallas AIDS. HIV smittar på en rad olika sätt, men vanligast är vaginala och anala samlag samt injektionsnålar. Du kan läsa mer om HIV på vår sida om sjukdomen här.

Hysterektomi

Hysterektomi är en operation där man tar bort livmodern, antingen genom ett snitt i magen eller via slidan. Hysterektomi görs normalt bara vid svåra fall av exempelvis endometrios, framfall, menorragi, PCOS och vestibulit/vaginism och då är behandlingen ofta mycket effektiv. Hysterektomi gör kvinnan infertil, vilket innebär att hon aldrig mer kan bli gravid och få barn.

Inkontinens

Med inkontinens menar man normalt urininkontinens, vilket innebär att man läcker urin eller kissar på sig. Inkontinens är vanligt hos kvinnor, speciellt i samband med graviditet och förlossning. Du kan läsa mer om inkontinens på vår sida om denna åkomma här.

Klamydia

Klamydia är en könssjukdom och den idag vanligaste könssjukdomen i Sverige. Symptomen inkluderar sveda vid urinering men ca hälften av alla drabbade får inga symptom och obehandlad klamydia kan leda till infertilitet. Du kan läsa mer om klamydia på vår sida om könssjukdomen här.

Klitorisorgasm

Klitorisorgasm är den vanligaste typen av orgasm och oftast även den lättaste att uppnå. Detta beror på att klitoris är väldigt känslig för beröring. Du kan läsa mer om klitorisorgasm och andra orgasmer här.

Lichen Sclerosus

Lichen Sclerosus är en icke smittsam sjukdom som ger klåda i underlivet samt eksemliknande utslag med blåsor och sprickor. Du kan läsa mer om Lichen Sclerosus på vår sida om sjukdomen här.

Livmoder

Livmodern är ett kvinnligt fortplantningsorgan och ett av de inre könsorganen och är nödvändigt för att en kvinna ska kunna få barn. Hon fertila kvinnor växer livmoderslemhinnan varje menstruationscykel och om kvinnan inte blir befruktad utstöts då en del av livmoderslemhinnan som mens. Om man blir gravid växer livmodern kraftigt för att underlätta förlossningen av barnet som sitter fast i livmoderväggen genom sin navelsträng och mammans moderkaka.

Livmoderhalscancer

Cancer i livmodern är en ovanlig sjukdom och drabbar knappt 500 kvinnor per år. De flesta fall av livmoderhalscancer beror troligen på att man tidigare i livet smittats med HPVLivmoderhalscancer upptäcks ofta i ett tidigt stadium varför chanserna att överleva cancern är goda. Du kan läsa mer om livmoderhalscancer på vår sida om sjukdomen här.

LGV

LGV är en förkortning av Lymfogranuloma Venereum och är en aggressiv form av klamydiainfektion som smittar via vaginala och anala samlag. LGV ger obehandlad hemska symptom och följdsjukdomar. Du kan läsa mer om LGV här.

Mellangården

Mellangården (på läkarspråk kallat perineum) är området mellan anus och slidan. Den är för många tjejer en erogen zon och det är därför skönt att exempelvis bli smekt eller slickad där. Om man spricker i underlivet vid en förlossning är det i regel mellangården det handlar om. Om mellangården inte läker som sen ska efter att ha spruckit, kan detta försämra den sexuella förmågan och i värsta fall även leda till avföringsinkontinens.

Mollusker

Mollusker är en virussjukdom som förr nästan bara drabbade barn men som på senare år har blivit allt vanligare hos vuxna som en sexuellt överförd infektion. Mollusker ger små, smärtfria blåsor som ofta förväxlas med kondylom-vårtor. Du kan läsa mer om mollusker på vår sida om sjukdomen här.

Mjuk Schanker

Mjuk schanker är namnet på en idag extremt sällsynt könssjukdom som numera ofta benämns med sitt latinska namn ulcus molle. Könssjukdomen drabbar framför allt homosexuella män och då den orsakas av en bakterie går den numera därför enkelt att behandla med antibiotika. Du kan läsa mer om mjuk schanker på vår sida om könssjukdomen här.

Mjölksyre-bakterier

Mjölksyrebakterien (på läkarspråk kallad Lactobacillus) är ett släkte bakterier som alla har gemensamt att de omvandlar sockerarter till mjölksyra. Mjölksyrebakterien äter alltså kolhydrater och bildar då mjölksyra, vilket försurar den miljö i vilken den lever. Hos människor lever mjölksyrebakterien i tarmen och hos tjejer finns den också i underlivet. Mjölksyrabakterien främjar en god bakteriekultur i underlivet genom att den försurar miljön och på så sätt hämmar tillväxten av dåliga bakterier, som inte trivs i den sura miljön.

Multipla orgasmer

Multipla orgasmer betyder man får flera på varandra följande orgasmer. Du kan läsa mer om multipla orgasmer på vår sida om orgasmer här.

PCOS

PCOS står för PolyCystiskt OvarieSyndrom och innebär att man som kvinna har en för mycket manligt könshormon och rubbad hormonbalans. PCOS medför en mängd små äggblåsor i kanten av äggstockarna och innebär är troligen den vanligaste orsaken till ofrivillig barnlöshet. Du kan läsa mer om PCOS på vår sida om åkomman här.

PID

PID är en förkortning av engelskans Pelvic Inflammatory Disease och innebär att äggstockarna eller äggledarna drabbats av en bakterieinfektion. På svenska används ofta benämningen bäckeninflammation. Infektionen orsakas oftast av obehandlad klamydia eller gonorré. Du kan läsa mer om PID på vår sida om sjukdomen här.

PMS

PMS är en förkortning för PreMenstruellt Syndrom och innebär att man 3-5 dagarna före mensen drabbas av nedstämdhet, dåligt humör och känslomässig skörhet i allmänhet. PMS drabbar ca hälften av all kvinnor men hos de flest är symptomen som tur är lindriga. DU kan läsa mer om PMS på vår sida om tillståndet här.

Prolaps

Prolaps är den medicinska termen för när organ ”faller” ner och buktar ut ur kroppsöppningar. Ett vanligare benämning för prolaps är framfall. Även om det sällan är farligt innebär prolaps ofta obehag för kvinnor som ofta drabbas av det i underlivet, Du kan läsa mer om prolaps på vår sida om åkomman här.

Promiskuösitet

Någon som är promiskuös är sexuellt frisläppt. Man byter kanske partner ofta eller har flera partners samtidigt. I regel anses promiskuösitet vara socialt omoraliskt. Gränsen för promiskuösitet varierar dock med kulturen och då denna beror på tid och plats är promiskuösitet ett subjektivt begrepp.

Pubes

Pubes är det latinska namnet för blygdbenet, en skelettdel som utgör den främre delen av bäckenet.

Pubeshår

Pubeshår (stavas även pubishår) heter det hår som sitter runt könsorganen och pubes och är alltså ett annat ord för könshår. Det är idag mycket vanligt att raka bort pubeshåret eller ansa det. Du kan läsa mer om hur du rakar pubeshåret på vår sida om intimrakning här.

Salpingit

Salpingit är ett annat namn för äggledarinfektion och innebär att bakterier infekterat äggledarna vilket förutom infektion också ger en inflammation, en så kallad äggledarinflammation. Det finns två olika typer av salpingit, kronisk salpingit och akut salpingit. För att läsa mer om salpingit, gå till sidan om salpingit.

Stafylokocker

Stafylokocker är ett släckte bakterier som finns naturligt på huden och slemhinnorna. Vissa stafylokocker kan dock orsaka infektioner ifall de hamnar på "fel" ställe. Ex. orsakas äggledarinflammation (Salpingit) ofta av just stafylokocker.

Svampinfektion

Svampinfektion i underlivet beror på svampen Candida Albicans som finns naturligt i bl.a. underlivet. Om den bakteriella balansen i underlivet rubbas kan Candida-svampen växa ohämmat och då uppstår en svampinfektion. Infektionen är helt ofarlig men symptomen som inkluderar intensiv klåda, torrhetskänsla samt irritation och svullnad i underlivet kan var nog så jobbiga. Du kan läsa mer om svampinfektion på vår sida om sjukdomen här.

Syfilis

Syfilis är en bakteriell könssjukdom som obehandlad kan leda till leda till infertilitet eller till och med livsfarliga tillstånd. Syfilis botas dock lätt med antibiotika. Du kan läsa mer om syfilis på vår sida om sjukdomen här.

Sömnorgasm 

Sömnorgasm innebär att man får en orgasm i sömnen, ofta beroende på att man har en "våt" dröm. Uppemot hälften av alla kvinnor får någon gång i livet en sömnorgasm. Du kan läsa mer om sömnorgasm och andra typer av orgasm på vår sida om orgasmer här.

Trikomonasinfektion

Trikomonasinfektion är en könssjukdom orsakad av mikroorganismen Trichomonas vaginalis. Trikomonasinfektion tros bland annat kunna orsaka livmoderhalscancer och för tidig förlossning men behandlas effektivt med penicillin. Du kan läsa mer om trikomonasinfektion på vår sida om sjukdomen här.

Ulcus Molle

Ulcus molle är ett annat namn för den idag extremt sällsynta könssjukdomen mjuk schanker. Ulcus molle drabbar idag främst homosexuella män och sjukdomen orsakas av en bakterie och går därför att effektivt behandla med antibiotika. Du kan läsa mer om ulcus molle på vår sida om denna könssjukdom här.

Utomkvedshavandeskap

Utomkvedshavandeskap innebär att en befruktad kvinnas ägg fäster och börjar växa någonstans utanför livmodern. Då ägget inte kan överleva utanför livmodern slutar därför utomkvedshavandeskap i missfall. Obehandlad utomkvedshavandeskap kan leda till mycket kraftiga och livshotande blödningar. För att läsa mer om utomkvedshavandeskap, gå till sidan om utomkvedshavandeskap.

Vaginal orgasm

Vaginal orgasm (också känd som kvinnlig penetreringsorgasm) innebär att man får orgasm av enbart vaginal stimulering och till skillnad från klitorisorgasm är vaginalorgasmen för de flesta tjejer betydligt svårare att åstadkomma. Du kan läsa mer om vaginal orgasm och andra typer av orgasmer här.

Vestibulit

Vestibulit (kallas också vaginism eller slidkramp) är en vanlig åkomma då mer än 6 av 100 svenskor är drabbade. Vestibulit innebär att man upplever en kraftig och brinnande smärta vid försök att penetrera slidöppningen. Vestibulit tros ha både fysiska och psykiska orsaker. Även om det inte alltid går att bota vestibulit går det i gengäld ofta att lindra symptomen. Du kan läsa mer om vestibulit på vår sida om åkomman här.

Vulva

Vulva är ett sammanfattande ord för kvinnans yttre könsorgan, vilka är
  • Venusberget
  • De inre blygdläpparna
  • De yttre blygdläpparna
  • Mellangården
  • Klitoris
  • Bartholins körtlar
  • Fordyces körtlar
Andra vanliga ord för vulva är blygd, snippa och det mer vulgära fitta.

Äggledarinfektion

Äggledarinfektion och innebär att bakterier infekterat äggledarna, vilket förutom en infektion även ger en inflammation, en så kallad äggledarinflammation. På läkarspråk heter äggledarinfektion salpingit. Det finns två olika typer av äggledarinfektion, kronisk och akut. För att läsa mer om äggledarinfektion, gå till vår sida om sjukdomen här.