Behandla bakteriell obalans

Lactal
Återställer balansen i
underlivet och
underlättar tillväxten
av de goda mjölksyra-
bakterierna.

Bästa pris på: Apoteket.se
Bästa pris på: Apotek365.se

Bakteriell Obalans


Bakteriell obalans betyder att de naturliga och ”goda” bakterierna i underlivet minskat kraftigt vilket gett livsrum åt ”dåliga” bakterier som inte hör hemma i slidan.
I våra underliv lever det naturligt mängder av ”goda” bakterier som hjälper till att hålla slidan frisk. Man kan likna det vid våra tarmar som naturligt är fulla av tarmbakterier som är bra för magen och hjälper oss att bryta ner maten. Precis som fel bakterier i magen kan göra oss magsjuka kan fel bakterier i våra underliv också ge oss problem. Bakteriell obalans kan behandlas med såväl receptfria som receptbelagda läkemedel.

Orsak

Man vet inte riktigt varför man får bakteriell obalans och varför vissa tjejer får det oftare än andra. Däremot vet man att tajta byxor och stringtrosor, överdrivet tvättande (ofta med vanlig tvål), antibiotikabehandlingar eller en utdragen mens kan göra att man får bakteriell obalans.


Symptom

Symptom på bakteriell obalans är tunna, grågula och illaluktande flytningar vars odör påminner om rutten fisk. Den dåliga lukten blir särskilt påtaglig i samband med samlag och menstruation. 
Symptomen vid bakteriell obalans är lika dem vid underlivsinfektion, så kallad slidkatarr, men vid slidkatarr är de oftast kraftigare än vid bakteriell obalans och ger dessutom ofta sveda.

Behandlar och förebygger bakteriell obalans

RepHresh
Förhindrar tillväxt av ogynsamma bakterier och förebygger klåda, irritation och obehaglig lukt.
Lactiplus
Kosttillskott som motverkar bakteriell obalans. Kapslarna innehåller flera stammar av goda mjölksyrabakterier för att förebygga och neutralisera skadliga bakterier.
60 kapslar:
Bästa pris på Shopping4net.se
Bästa pris på Apotek365.se


Behandling

Bakteriell obalans behandlas med mjölksyrebakterier, så kallade laktobakterier. Medicinen är receptfri och består oftast av vaginakapslar eller vaginagel. Behandling ska göra att symptomen försvinner inom en vecka men om de inte gör det, och kanske rent av blir värre, bör du kontakta din gynekolog. Det kan då nämligen handla om slidkatarr som kräver antibiotikabehandling.

Vad finns det för receptfria mediciner?

För att behandla och förebygga bakteriell obalans i underlivet är vaginalkrämer som Lactal, RepHresh och Replens populärast. Bland vaginalkrämerna är dominerar GynOphilus. Alla dessa mediciner finns att köpa på Familjeapoteket.se.

Förebygga bakteriell obalans

För att undvika att drabbas av bakteriell obalans är det viktigt att du vårdar ditt underliv på rätt sätt så att de ”goda” bakterierna trivs och håller de ”dåliga” bakterierna borta. Följd dessa råd för att förebygga bakteriell obalans i underlivet.

Förebygg bakteriell obalans med kosttillskott

LactoVital
Kosttillskott med Probiotika som förhindrar bakteriell obalans i underlivet. 30 kapslar.

Bästa pris på: Shopping4net.se

Bästa pris på: Apoteket.se

  • Ät kosttillskott med laktobakterier, t.ex. Lactiplus, LactoVital, Probion eller Probioplex.
  • Tvätta inte ditt underliv mer än max två gånger per dag. 
  • När du tvättar underlivet ska du absolut inte använda vanlig tvål då den torkar ut slemhinnorna och har ett högt pH-värde.
  • Använd istället olja eller någon av de olika intimtvålar som säljs eller bara vanligt vatten. 
  • Duscha inte rakt in i slidan, använd istället handen för att skölja underlivet. 
  • Byt underkläder varje dag. Slidan mår bra av att luftas. 
  • Sov gärna naken och gå med kjol utan trosor t.ex. när du är hemma eller bär luftiga trosor.

Bakteriell obalans förväxlas ofta med slidkatarr. Du kan läsa mer om slidkatarr här.