Flatlöss

Flatlusen är en liten lus som normalt smittar genom sexuell kontakt, men kan också om du har otur smitta genom handdukar, sängkläder eller dåligt rengjorda solariebäddar. Flatlöss smittar däremot inte via toasitsar eller husdjur som många tror.

Symptom

Flatlössens bett ger en måttlig, men nog så irriterande, klåda. Man kan även få små blödningar som ger en blåaktig missfärgning där flatlössen bitit.

Inkubationstiden, dvs. den tid det tar från det tillfälle du blir smittad till att symptomen bryter ut är ca en vecka. Har du inte behandlats efter 4 veckor utvecklas ofta en överkänslighet mot flatlössen och klådan blir värre.

Flatlössen och deras ägg är synliga för ögat även om det är väldigt svårt att se dem, så om du tror du blivit smittad kan du leta efter löss och ägg. Lössen är genomskinliga och lägger sina ägg vid roten av hårstrånen.


Behandling

Flatlöss utrotas med receptfri medicin som säljs på apotek som schampo eller lösning. Behandlingen består av två steg. Först använder du det lusdödande medlet och plockar sedan bort de döda lössen och äggen.

Även om du tvättar dig noga med det lusdödande medlet överlever ofta några ägg ändå. Därför är det viktigt att du gå vidare med steg två i behandlingen.

En vecka efter första behandlingen med det lusdödande medlet använder du det igen. Detta för att döda de nykläckta löss som i skydd av sina äggskal kan ha överlevt den första dosen veckan innan.

Förutom att använda det lusdödande medlet ska du även tvätta alla sängkläder.


Förebygga flatlöss

Flatlusen lever och förökar sig i områden med grov hårväxt, främst i pubesregionen (vid underlivet) men kan också trivas i armhålor, skägg eller i ögonbryn och ögonfransar. I tunnare hårstrån, exempelvis på människans huvud, kan den inte leva och föröka sig.

Det är väldigt svårt att förebygga flatlöss även om du sköter din hygien väl. Ett kanske lika radikalt som effektivt sätt att förebygga flatlöss är att raka eller vaxa allt ditt pubeshår (en så kallad brasiliansk vaxning) då flatlössen då inte har någonstans att leva.