Hemorrojder

Förebygga hemorrojder

AC3 Comfort 
Förebygger och behandlar hemorrojder
och analfissurer samt lindrar klåda, 
irritation och andra besvär. 
Finns som salva och spray.

Bästa pris på Apoteket.se
Bästa pris på Apotek365.se


Dulcofibre
Kosttillskott med 100% vattenlösliga kostfibrer för att förebygga förstoppning. 20 dospåsar


Microlax
Snabbverkande mikrolavemang som mjukar upp hård avföring utan att irritera tarmen.

Bästa pris på Apoteket.se
Bästa pris på Apotek365.se

Hemorrojder är en utbuktning av slemhinnan från ändtarmen som buktar ut, utanför anus. En vanlig missuppfattning kring hemorrojder är att de är åderbråck i anus, då så är oftast inte fallet. Hemorrojder orsakas ofta av att ändtarmen överansträngs då man pga. förstoppning krystar mycket. Hemorrojder är vanligast hos äldre personer och hos överviktiga men gravida drabbas också ofta.

Symptom

Vanliga symptom vid hemorrojder är blödningar från analen som man ofta upptäcker genom blodfläckar på toalettpappret efter att man torkat sig. Dessutom kan det läcka ut lite avföring eller slem från ändtarmsöppningen. Det är också vanligt att man får klåda och sveda runt ändtarmsöppningen.

Behandling

Hemorrojder kan läka av sig själv, men ofta gör de inte det. Därför rekommenderar vi att du, även om hemorrojderna är små och inte ger så kraftiga besvär, använder dig av de receptfria mediciner som finns att köpa på apoteket.

Ibland kan hemorrojder vara så stora eller orsaka så kraftiga blödningar att du av hälsoskäl bör operera bort dem.

Tror du att du lider av hemorrojder och apotekets receptfria medicin inte hjälper bör du kontakta din allmänläkare.

Vad finns det för receptfria mediciner?

Det vanligaste läkemedlet vid behandling av hemorrojder är Alcosanal. Alcosanal lindrar effektivt symtom som sveda, klåda och smärta. Alcoanal finns dels som salva, dels som stolpiller (suppositorium). AC3 Comfort används för att förebygga hemorrojder men också behandla dem. AC3 Comfort finns dels som salva, dels som spray-applicator. Både Alcoanal och AC3 Comfort kan användas under såväl graviditet som efter förlossning då ändtarmsbesvär är vanliga. För att lindra smärta när du bajsar kan du före toalettbesöket dessutom stryka på den smärtlindrande salvan Xylocain.

Förebygga hemorrojder

För att förebygga hemorrojder bör du undvika förstoppning, då det är förstoppningen som ofta orsakar hemorrojderna. Detta gör du genom att äta fiberrik mat, t.ex. bönor, mörkt bröd och knäckebröd då fiberrik mat ofta förhindrar förstoppning. 

hemorrojder uppkommer genom  att man krystar mycket vid tarmtömning kan du vid förstoppning försöka att inte bajsa mer än ett par gånger per dag eller så ofta du känner att du av nödighet måste gå på toa.

Det är bra att stå upp när du ska trycka då en stående ställning gör det lättare för avföringen att passera genom ändtarmen.

Du ska också vara försiktig och inte gnida för mycket med toapappret. Du kan blöta toapappret innan du torkar dig men bäst är att istället tvätta dig noga med vatten. För den med god ekonomi finns numera i Sverige ”japanska” toaletter som med en ljummen vattenstråle som med en knapptryckning tvättar dig efter att du lättat på trycket och därmed gör att du inte behöver använda toapapper alls.


Är du drabbad av analsprickor? Läs om symptom och behandling här.