Skydda dig mot Hepatit B

RFSU Thin

Vi rekommenderar RFSU Thin då
den dels har bra passform men
också är extra tunn för hans njutning.

Bästa pris på: Apoteket.se
Bästa pris på: Apotek365.se

Hepatit B


Hepatit B beror på ett virus och är en i Sverige mycket ovanlig sjukdom. Även om Hepatit B är mycket smittsamt vid samlag räknas den inte som en könssjukdom. Hepatit B-viruset smittar via blod och sädesvätska men i Sverige drabbar den främst sprutnarkomaner och homosexuella män. Hepatit B läker oftast ut av sig själv  efter några veckor men för ca 1 av 20 smittade blir sjukdomen kronisk. Hos dessa kroniskt smittade ökar risken för skrumplever och levercancer.

Symptom

Hepatit B orsakar en inflammation i levern vilket gör att den smittade ofta blir gul i huden, så kallad gulsot.  Man kan även få ledverk, feber, mörkt urin samt öm lever. Två av tre som smittas av Hepatit B får dock inga symptom alls eller symptom som likar dem vid en vanlig influensa och det är vanligt att man tappar matlusten.

Behandling

Det finns ingen kur mot Hepatit B så har man smittats kan man bara lindra symptomen.

Förebygga Hepatit B

Hepatit B är ett virus som går att vaccinera sig mot. Detta gör du via din vårdcentral eller klinik. Hepatit B är vanlig i Sydostasien, Kina, Mellanöstern och Afrika, så planerar du att resa dit bör du vaccinera dig.

Även om du vaccinerat dig mot Hepatit B bör du använda kondom för att inte smittas av andra infektioner.

Hepatit B smittar lätt vid födsel så har du kronisk Hepatit B och väntar barn bör du informera vården om din sjukdom för att skydda vårdpersonal och ditt barn.