Herpes

Herpes är en väldigt vanlig könssjukdom. Man tror att ungefär 1 av 3 personer smittas under sin livstid. Detta är inte så konstigt då herpes är ett väldigt slugt virus som när det får chansen är mycket smittsamt och om det besegras av immunförsvaret gömmer sig i ryggradens nervknutor i väntan på att immunförsvaret ska försvagas igen.

Herpes sprids via kroppsvätskor, saliv och sexuellt umgänge. Det finns två sorter av herpes, HSV1 och HSV2. HSV1 kallas munherpes och HSV2 könsherpes. Även om HSV1 oftast sätter sig vid munnen och HSV2 vid könsorganen kan man få HSV2 vid munnen och HSV1 vid könsorganen. De flesta som är smittade av herpes vet inte om det då de inte får några symptom.

Symptom

Herpes ger ofta blåsor och sår på det ställe man blivit smittad. Det blir rött, kliar och svider kring könsorganen, på skinkorna, låren eller runt analöppningen. Efter något dygn bildas vätskefyllda blåsor som sedan brister. Dessa vätskefyllda blåsor och de sår de ger upphov till är fyllda med herpesviruspartiklar och mycket smittsamma. Andra symptom inkluderar svullnad och klåda, smärta när man kissar, svidande och molande smärta, rodnad hud och hud som är öm vid beröring. Vissa får också feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna.

Även om herpes ofta inte ger några symptom alls, drabbas många som smittas ofta av symptom i samband med att de smittats, varefter symptomen går tillbaka och man blir symptomfri även om man fortfarande är bärare av sjukdomen. Andra drabbas dock av återkommande utbrott av sjukdomen hela livet, speciellt när man är tillfälligt försvagad som vid stress, infektion, inflammation (t.ex. vid solning) eller graviditet. Även om herpesinfektionen blommar upp igen brukar den vara lindrigare än det första utbrottet och läka snabbare. Inkubationstiden är oftast mellan 2-20 dagar vilket betyder att de som får symptom i anslutning till smittotillfället får dem inom denna tidsperiod.

Behandling

Det finns idag inget botmedel eller vaccin mot herpes, men även om man inte kan bli botad från sjukdomen kan man lindra symptomen med receptfri medicin. 

Skydda dig mot herpes

RFSU Thin 
Vi rekommenderar RFSU Thin då
den dels har bra passform men
också är extra tunn för hans njutning.

Bästa pris på Apoteket.se
Bästa pris på Apotek365.se

Sök vård om du tror att du smittats av herpes, om du vet att du har herpes och blir gravid. Sök också vårt om du får variga sår, om du blir stel i nacke och får huvudvärk, och om du får sveda i ögonen.

Förebygga herpes

Kondom ger det bästa skyddet mot herpes, men då herpesvirusets blåsor och sår kan sitta på områden som kondomen inte täcker kan du ändå smittas om du har otur. Om du själv har herpes och din partner inte har det bör du, för att inte sprida smittan, undvika samlag när du har herpesutbrott och helst alltid använda kondom.