Skydda dig mot HIV

RFSU Thin 
Vi rekommenderar RFSU Thin då den dels har bra passform men också är extra tunn för killens njutning.

Bästa pris på: Apoteket.se
Bästa pris på: Apotek365.se

HIV/AIDS

HIV är antagligen värdens mest ökända virus. Namnet HIV är en förkortning och  står för ”Humant- Immunbrist-Virus”. Som namnet antyder attackerar viruset immunförsvaret och bryter ner det. När immunförsvaret är tillräckligt försvagat kan vanligtvis ofarliga mikroorganismer (t.ex. vanliga bakterier, svamp och virus) infektera kroppen och döda den infekterade. När HIV försvagat kroppens immunförsvar så mycket säger man att HIV lett till AIDS. Det är alltså inte HIV som dödar den drabbade utan de följdsjukdomar han/hon får på grund av att HIV förstört immunförsvaret.

HIV smittar genom vaginala och anala samlag samt vid oralsex utan kondom. Man kan också smittas via injektionsnålar, blodtransfusion, spermadonation och organtransplantation. Dessutom kan en HIV-smittad mamma smitta sitt barn vid förlossningen eller genom amning.

HIV är dödligt om man inte får behandling.

Symptom

För många som smittas av HIV tar det flera år innan sjukdomen uppvisar några symptom. Tre månader efter att man smittats med HIV har halten av antikroppar i blodet gått upp till en sådan nivå att HIV-infektionen kan konstateras med ett HIV-test. Testet ger ett testresultat efter drygt fyra veckor och om det visar på att man smittats av HIV säger man att den smittade är HIV-positiv och testet är positivt, trots att nyheten naturligtvis är allt annat än kul.

Symptomen för HIV kan vara många och olika. Vanliga symptom är dock perioder med feber, viktnedgång, olika hudutslag och svamp i munnen.

Behandling

Det finns idag varken något vaccin eller botmedel mot HIV och för bara 15 år sedan var HIV en dödsdom. Idag har dock mediciner som bromsar utvecklandet av HIV-symptomen förändrat livet för HIV-smittade. Även om medicinerna inte botar sjukdomen slår den tillbaka viruset och gör att den smittade kan leva ett långt, förhållandevis normalt liv. Tack vare att bromsmedicinerna håller virushalten i kroppen på en så låg nivå smittar man inte heller andra så lätt.

HIV-infektion omfattas av smittskyddslagen vilket innebär om du får reda på att du är HIV-positiv måste smittskyddsläkare kontaktas. Du måste då redogöra för vilka du haft sex med varpå de måste kontaktas och informeras om att de kan vara smittade. Då HIV omfattas av smittskyddslagen är vård och behandling, inklusive medicin, helt gratis.


Förebygga HIV

HIV är en allvarlig sjukdom och det pågår en stor HIV-epedemi i världen. Denna epedemi är dock idag inte ett stort problem i Sverige. Risken att smittas av en kille med HIV vid vaginalt samlag utan kondom är bara 0,1%, dvs. bara 1 av 1000. HIV smittar genom att viruset tränger in i ett, ofta mycket litet, sår i mun, slida eller anal. Då risken för smittöverföring via små sår är extra stora vid analsex (0,5%) är det via denna sorts samlag som HIV oftast smittar och det är därför så många homosexuella män smittas. 

I många primitivare kulturer, speciellt i Afrika, praktiseras också så kallat ”torrsex” vilket innebär att man torkar kvinnans slida innan samlag. Utan slidsekretet som glidmedel ökar risken för friktionssår och HIV-smitta avsevärt. För att undvika HIV-smitta ska man därför alltid använda kondom och gärna glidmedel, speciellt vid analsex. En rätt använd kondom ger ett mycket säkert skydd mot HIV.

Naturlig HIV-resistens hos svenskar

Ca 16 % av den svenska befolkningen har en naturlig resistens mot den vanligaste formen av HIV. Att vara resistent mot en sjukdom innebär att man inte kan smittas av den, även om man utsätts för smittoämnen. Denna resistens beror på att vissa svenskar har en speciell version av en gen som heter CCR5 delta 32 och som gör att HIV-viruset inte kan "haka fast" sig på immunförsvarets vita blodkroppar. Generna kan liknas vid kroppens ritningar då de bestämmer hur kroppen designas, t.ex. hårfärg, intelligens, och sexuell läggning. Man har två exemplar av varje gen, en från varje förälder. Får man 2 exemplar av CCR5 delta 32, en (1 st) från varje förälder blir man helt immun och får man bara ett (1) exemplar av CCR5 delta 32 från 1 av föräldrarna kan man fortfarande smittas av HIV men risken är mindre än normalt.

Genen tros komma ifrån våra förfäder vikingarna som sedan spred den från Norden till övriga Europa, Nordafrika och Mellanöstern där den också finns bland befolkningen, men inte är lika vanlig.

Man kan idag testa sig för att se ifall man har den HIV-resistenta genen, t.ex. hos dna-guide.com där ett test kostar 3700 kr. Även om ett test skulle visa att man har två exemplar av CCR5 delta 32 ska man komma ihåg att man fortfarande KAN smittas av en ovanligare stam av HIV (ca 5 av 100 HIV-smittade har denna virus-stam) och av alla andra könssjukdomar, t.ex. Klamydia, Gonorré, Mycoplasma Genitalium

Se därför till att alltid använda kondom vid samlag med en kille i vilket fall.