Klamydia

Klamydia
orsakas av bakterien Chlamydia trachomatis och  är 
den vanligaste könssjukdomen som anmäls enligt smittskyddslagen i Sverige idag. Ungefär hälften av dem som smittas får inte några symptom alls men kan fortfarande smitta andra. Antalet personer som smittas av klamydia har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. Framför allt är det tonåringar som drabbas och ökningen beror troligen på att färre tonåringar  än förut använder kondom. Obehandlad klamydia kan ge följdsjukdomar som äggledarinflammation vilket i sig kan leda till att man senare i livet inte kan få barn. 

Symptom

Vanliga symptom vid klamydia är att det svider och kliar när man kissar. Dessutom kan man få flytningar från urinrör och slida. Andra symptom är mellanblödningar, ont nertill i magen och smärta vid samlag. Inkubationstiden, dvs. den tid det tar från det tillfälle du blir smittad till att symptomen bryter ut är oftast mellan en och två veckor. 

Behandling

Klamydia kan effektivt behandlas med antibiotika, t.ex. Doxycyklin. Då så många är smittbärare av klamydia utan att veta om det och klamydia kan leda till sådana svåra följdsjukdomar rekommenderar vi att du alltid testar dig för klamydia om du haft oskyddat sex med en tillfällig sexualpartner.

Varje år genomförs ungefär en halv miljon klamydiatester i Sverige, varav cirka 7 % är positiva. Numera finns enkla hemtest du kan göra för att ta reda på om du är smittad av klamydia. Detta test är lika säkert som ett test på en vårdcentral om du följer anvisningarna. Du testar dig hemma genom att med en bomullspinne ta ett urinprov och ett slidprov. Du skickar sedan in ditt prov till ett laboratorium som undersöker det. 

Du kan ofta köpa ett klamydiahemtest på ditt lokala apotek.  Ett mer anonymt sätt att få tag på testet är att beställa det via nätet, t.ex.på Familjeapoteket.se.

Om klamydiatestet skulle visa att du har klamydia måste laboratoriet enligt smittskyddslagen kontakta en smittskyddsläkare. Du måste då redogöra för vilka du haft sex med ca 6 månader tillbaka i tiden. Sedan kan antingen sjukvården eller du kontakta dem. Sjukvården kan kontakta dem om du vill vara anonym då de inte säger att det är du som angett dem. Bara att Någon gjort det.

Om du värnar om din personliga integritet så vill du kanske slippa behöva skicka in testet för analys till ett laboratorium som vid ett positivt resultat meddelar myndigheterna. Då kan du beställa ett hemtest som ger dig provresultatet i hemmets lugna vrå, t.ex. på Shytobuy.se. Du bör dock vara medveten om att ifall klamydiatestet skulle visa sig vara positivt, dvs. att du smittats av klamydia, måste du själv kontakta sjukvården för att få behandling och uppge vilka du haft sex med.

Förebygga klamydia

Du kan enkelt förebygga klamydia genom att använda kondom. Klamydia smittar genom kontakt mellan slemhinnor och slemhinnor som vi har vi i slidan, rumpan och munnen/svalget. Därför är det viktigt att kondomen används under hela samlaget och inte bara vi vanligt samlag utan även vid oralsex och analsex.

När du eller din partner ska trä på kondomen är det viktigt att ni inte sätter den bakochfram då den inte går att trä på åt ”fel” håll. Om ni märker att ni försöker trä på en kondom åt fel håll och ”utsidan” på toppen av kondomen har nuddat killens ollon ska ni använda en ny kondom. Annars kan du som tjej bli smittad, ifall killen har klamydia och kondomens ”utsida” nu har klamydiabakterier på sig. Ifall du ska ha oralsex med en annan tjej ska ni använda en så kallad slicklapp. Ni kan också klippa upp en kondom och använda denna.

Symptomen vid klamydia liknar dem vid gonorré och Mycoplasma Genitalium.

Läs mer om gonorré här och mer om Mycoplasma Genitalium här.