Lichen Sclerosus

Lichen Sclerosus är en relativt ovanlig sjukdom som främst drabbar kvinnor i samband med, eller efter klimakteriet. Lichen Sclerosus ger ofta svår klåda i underlivet och de områden som är drabbade kan ofta ha ett eksemliknande utseende med blåsor och sprickor. Vid Lichen Sclerosus är det extra viktigt att man är noga med hygienen i underlivet, men lika viktigt är att man inte torkar ur underlivet genom en felaktig underlivshygien. Orsaken till att man drabbas av Lichen Sclerosus är ännu inte känd men man vet att den inte är smittsam.

Symptom

Lichen Sclerosus (också känd som Lichen Sclerosus Et Atroficus) ger vanligen symptom på vulvan och runt anus men sjukdomen kan i sällsynta fall uppstå på andra ställen på huden. Symptomen består av ofta intensiv klåda och andra besvär i underlivet. Lichen Sclerosus gör att huden vid underlivet kan bli stram, skör, elfenbensvit med upphöjningar samt sprickor och blåsor. Blygdläpparna kan dessutom dra ihop sig. Underlivets insjuknade hud blir ofta tjockare för att sedan gradvis bli tunnare. Detta gör att de drabbade hudområdena till sitt utseende kan likna eksem. Dessa symptom gör också att Lichen Sclerosus kan göra det smärtsamt att kissa, bajsa och att genomföra samlag. Smärtan vid samlag kan ofta lindras med ett bra glidmedel.

Det är vanligt att kvinnor med Lichen Sclerosus blir feldiagnosticerade då symptomen misstas för svampinfektion eller dyl. och de får därför inte rätt behandling. Först när de efter åratal av problem får komma till en specialist blir de korrekt diagnosticerade.

Förutom de fysiska besvären leder ofta Lichen Sclerosus till psykiska problem som nedstämdhet eller dåligt självförtroende på grund av de begränsningar för sexlivet sjukdomen kan medföra.

Lichen Sclerosus kan även drabba män men bara 1 av 10 drabbade av sjukdomen är man. Lichen Sclerosus kan i sällsynta fall även drabba barn men för dessa går sjukdomen oftast över i samband med puberteten.

Behandling

Är man drabbad av Lichen Sclerosus är det extra viktigt att man är noga med in underlivshygien. För att inte torka ur underlivet bör man använda en intimtvål som bevarar slidans fuktighet. Att använda barnolja i underlivet efter tvättning är ett mycket effektiv sätt att behålla fuktigheten och förhindra uttorkning.

I svårare fall av Lichen Sclerosus krävs dock att man behandlas med en stark receptbelagd kortisonkräm för att effektivt lindra besvären. De svagare kortisonkrämer som man receptfritt kan köpa på apoteket är i regel inte tillräckligt starka. Det är också vanligt att läkaren skriver ut en hormonkräm med vilken man kompletterar kortisonkrämen. Tack vare dessa mediciner får de flesta en effektiv lindring och många blir till och med helt symptomfria.

Om man tror att man drabbas av Lichen Sclerosus rekommenderar vi att man kontaktar vården.

Förebygga Lichen Sclerosus

Då man inte vet vad som orsakar Lichen Sclerosus finns det inga konkreta förhållningsregler man kan ge för att förebygga sjukdomen. Har man väl drabbats av Lichen Sclerosus finns det dock mediciner man kan använda sig av för att lindra symptomen. Viktigt är att man sköter sin underlivshygien men också att man inte torkar ut sitt underliv. Du kan läsa mer om hur man bäst sköter din underlivshygien här.