Lindra mensvärken

Vetebälte
Vete-värmaren/-kylaren som går att spänna fast med kardborreband. 100% bomull & tvättbar. Finns i färgerna röd, svart, sand, ljungrosa och dimblå.


Mensvärk (Dysmenorré)

Mensvärk (Dysmenorré på läkarspråk) är en mycket vanlig, och i regel ofarlig, åkomma som är extra frekvent bland unga kvinnor där varannan tjej är drabbad.

Mensvärken beror på kraftiga sammandragningar i livmodern, som orsakas av en ökning av utsöndringen av ämnet prostaglandin under menstruationens första dagar. Dessa sammandragningar leder ofta till träningsvärk i livmodermuskulaturen då det hårda muskelarbetet leder till syrebrist.

Mensvärken blir i regel lindrigare med åldern, speciellt efter 30 och efter att man fött barn. Mensvärk är en bieffekt av att vara fertil och en naturlig del av livet, men för många tjejer är den ett regelbundet och återkommande problem.


Symptom

Mensvärken ger i regel en dov, molande värk och ibland stark smärta i nedre delen av magen, men den kan också stråla ut i ljumskarna, ner i låren eller ut i korsryggen.  Andra vanliga symptom vid mensvärk är yrsel, huvudvärk, diarré och illamående.

Mensvärken börjar i regel någon dag eller två innan menstruationen börjar och smärtan når ofta sin topp den första mensdagen.


Behandling

Den vanligaste behandlingen för mensvärk är receptfria värktabletter. Bäst är i regel mediciner som innehåller ämnena Ibuprofen och Naproxen men har du en känslig mage eller av någon annan anledning inte ska äta Ibuprofen kan man istället använda medicin som innehåller Paracetamol, t.ex. Panodil och Alvedon. Vid ovanligt starka menssmärtor har Naproxen visat sig vara extra effektivt. För bästa effekt ska du ta värktabletterna så snart du börjar känna mensvärken. Brustabletter ger i regel snabbast smärtlindring. Vid mycket starka och besvärliga menssmärtor finns andra receptbelagda läkemedel.

Populära huskurer för behandling av mensvärk är att lägga en värmedyna eller ett värmeplåster på nedre delen av magen. Att ligga ner med uppdragna knän kan också lindra.

Promenader och annan lätt motion upplever många hjälper mot värken.

Att onanera sig till orgasm kan också lindra mensvärken.

Vad finns det för receptfria mediciner?


Mensvärk behandlas med anti-inflammatorisk medicin.

Förebygga mensvärk

P-piller minskar i ca 7 fall av 10 effektivt menssmärtorna och kan ges till dem som lider av svåra menstruationssmärtor.

En sista utväg för några få extrema fall av mensvärksdrabbade är att operera bort livmodern.

Kontakta din läkare om du får mer ont än vanligt och/eller om mensen förändras på annat sätt