Lindra PMS-symptomen

Femal Balans
Femal balans är ett växtbaserat 
läkemedel traditionellt använt för 
att lindra symtom vid PMS.Femicur
Tradionellt använt naturläkemedel 
för lindring av PMS. 
Verksam substans: Munkpeppar 
(kyskhetsträd). 30 kapslar.

PMS

Ungefär hälften av alla tjejer har PMS (PreMenstruellt Syndrom). Besvären är normalt lindriga och många tjejer märker knappt av dem. Ungefär 3 av 100 får svår PMS. Anledningen till varför vissa drabbas hårdare än andra är inte fastslaget, men troligen har det att göra med hur känslig man är för hormonförändringar. PMS är en bieffekt av att vara fertil och en naturlig del av livet, men för många tjejer är den ett regelbundet och återkommande problem.


Symptom

PMS innebär att man 3-5 dagarna före menstruationen börjar lida av nedstämdhet och känner sig arg, ledsen och känslomässigt skör i allmänhet. Vanligt är också att man blir irriterad, intolerant, orolig, grälsjuk och aggressiv.

Även om symptomen normalt mest är psykiska kan man även få fysiska symptom. Innan menstruationen samlar kroppen på sig vätska vilket leder till viktökning och allmän svullnad. Smärta i underlivet, spänningar och ömhet i brösten, ryggont, migrän, yrsel, hjärtklappning och illamående är också vanliga symptom.

Många tjejer blir också väldigt sugna på choklad under denna period i menstruationscykeln.

Behandling

PMS kan normalt lindras med sund kost, motion, ordentlig vila, avslappningsövningar och undvikande av stress. Att ha sex hjälper också ofta genom att lindra spänningarna i kroppen.

I svårare fall av PMS kan man behandlas med P-piller som ofta effektivt minskar problemen för de drabbade. Också vätskedrivande medicin används för att motverka svullnad.

För de flest tjejer räcker information om PMS för att symptomen ska vara hanterbara, men för ett fåtal tjejer ger tillståndet så svår nedstämdhet att antidepressiva läkemedel behövs.

Det finns även en ovanlig men allvarligare form av PMS, så kallad Premenstruell Dysforisk Störning, som endast inkluderar de psykiska symptomen.


Förebygga PMS

PMS är en naturlig del av att vara kvinna och går därför inte att bota eller förebygga. Man kan dock lindra symptomen. För att göra detta ska du följa råden under Behandling.

Om man som fullvuxen kvinna plötsligt får mensbesvär efter att tidigare aldrig haft problem, bör man kontakta sin läkare.