Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS, PCO)

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är en mycket vanlig åkomma som beror på att man har för stor produktion av manligt könshormon samt en rubbad insulinbalans. Man tror att så många som 5-10 % av alla kvinnor i fertil ålder kan vara drabbade av PCOS. Förutom en hormonell obalans och innebär även PCOS att man har så kallade ”PolyCystiska Ovarier” (som förkortat blir PCO) vilket betyder att man har en mängd små äggblåsor i kanten av äggstockarna. Polycystiskt ovariesyndrom är den vanligaste hormonrubbningen hos kvinnor i barnafödande ålder och är troligen även den vanligaste orsaken till infertilitet (ofrivillig barnlöshet).

Orsak

Vid varje ägglossning bildas en äggblåsa (även kallad follikel) i äggstocken vilket rymmer det obefruktade ägget. Denna blåsa spricker och faller ihop varpå ägget släpps ut för att bli befruktat medan äggblåsan blir en så kallad gulkropp. Hos tjejer med PCOS faller dock äggblåsan inte ihop efter ägglossningen och bildar istället en så kallad funktionell cysta som kan finnas kvar under flera månader. För varje ny menscykel bildas en ny sådan blåsa och vid PCOS finns det därför ett helt pärlband av äggblåsor i kanten av äggstocken.

Varför äggblåsan inte blir till en gulkropp hos tjejer med polycystiskt ovariesyndrom vet man inte man att det på något sätt har att göra med högre halter av manligt könshormon i blodet. Att som tjej ha manliga könshormon (t.ex. testosteron, androstenedion, LH och DHEAS) är absolut inget onormalt. Tvärtom behöver även tjejer testosteron och tjejer har faktiskt normalt nästan lika höga nivåer i kroppen som killar. Till skillnad från killar är dock majoriteten av det manliga könshormonet bundet till proteiner i blodet hos tjejer och är därför inte verksamt. Tjejer med PCOS och PCO har mindre av det protein som binder det manliga könshormonet och får därför högre hormon-värden som påverkar dem.

Symptom

Det vanligaste symptomet på PCOS är oregelbunden mens eller perioder där såväl mens som ägglossning uteblir helt (på läkarspråk kallat amenorré och anovulation). Tyvärr är även missfall mycket vanligt vid PCOS och kanske 1 på 3 graviditeter leder till missfall. Utredning på grund av ofrivillig barnlöshet är den vanligaste orsaken till att PCOS upptäcks.

Till följd av de höga värdena av manligt könshormon innebär polycystiskt ovariesyndrom även att tjejen får mer av manliga karaktäristika som acne (finnar), kraftig kroppsbehåring (på läkarspråk kallat hirsutism), tunnhårighet eller lite mörkare röst. Andra vanliga symptom vid PCOS är förstorade äggstockar, ätstörningar, sockersug och övervikt (BMI över 25). På grund av hormon-obalansen hamnar övervikts-fettet runt midjan och höfterna. Förutom detta innebär PCOS dessutom en ökad risk för att insjukna i diabetes (typ 2) och en majoritet av tjejer med PCOS har någon grad av insulinresistens. Även livmoderhalscancer, högt blodtryck och åderförkalkning är vanligare bland kvinnor med PCOS.

Med hjälp av ultraljud kan en läkare identifiera PCOS genom att man då kan se de polycystiska ovarierna. Det är inte alla med polycystiska ovarier som får några märkbara symptom på åkomman. Då kallas tillståndet bara PCO och så mycket som 1 av 5 tjejer tros kunna bära på PCO utan att någonsin märka av det eller på något sätt lida av det. PCO och PCOS varierar alltså avsevärt i svårighetsgrad där den svåraste formen kallas Stein-Leventhal’s syndrom. Såväl PCO som PCOS beror åtminstone delvis på ärftliga faktorer. Detta innebär att om ens syskon, mamma, mor-/far-mor har PCOS är risken större att man själv drabbas. Män kan av naturliga skäl inte få PCOS men de kan fortfarande ha den hormonella obalans, i form av höga värden av manligt könshormon, som orsakar polycystiskt ovariesyndrom hos tjejer. För män kan tidigt håravfall vara ett symptom på höga värden av testosteron och går tidigt håravfall i släkten kan detta alltså innebära att kvinnorna i släkten löper större risk att få PCOS. 

Behandling

PCOS går idag inte att bota men det finns olika sorters behandlingar som kan lindra symptomen. Att äta sundare och gå ner i vikt kan vara effektivt för tjejer med övervikt. För många räcker det med att gå ner ett fåtal kilo för att hormonbalansen ska bli bättre och PCOS-symptomen lindras. Så länge man inte vill bli gravid är så kallade kombinerade p-piller bland de bästa medicinerna mot PCOS. 

Kombinerade p-piller (även kallat östrogenprofilerade p-piller) innehåller nämligen kvinnligt könshormon som minskar produktionen av de manliga könshormonerna vilket i sin tur motverkar den hormonella obalansen. Dessa hormoner är östrogen samt syntetiskt gulkroppshormon (även kallat gestagen). Exempel på kombinerade p-piller som är vanliga vid PCOS-behandling är Cilest, Desolett, Mercilon och Yasmin. Vanliga p-piller som inte är östrogenprofilerade (t.ex. mini-piller, p-stav eller hormonspiral) är inte lämpliga för tjejer med PCOS då dessa istället kan förvärra symptomen. Kombinerade p-piller gör att PCOS-symptomen lindras och att man t.ex. kan få mer regelbundna menstruationsblödningar. De regelbundna mensblödningarna minskar dessutom risken för att utveckla livmoderhalscancer.

Vill man skaffa barn så är så kan ägglossningar stimuleras genom hormonbehandling. Tyvärr innebär hormonstimulering graviditet för långt ifrån alla som behandlas och av de som blir gravida är risken för missfall extra hög. Om hormonbehandling inte hjälper kan man istället skära små hål i äggstocksväggen för att på så sätt öka sannolikheten för ägglossning.

Som väl är blir äggstockarnas funktion inte sällan bättre med tiden hos kvinnor som lider av PCOS. Menstruationerna blir då mer regelbundna vilket ökar chanserna att bli gravid utan behandling. Om man redan fått det antal barn man vill ha eller planerar att inte skaffa barn alls så kan borttagande av livmodern (på läkarspråk kallat hysterektomi) vara en effektiv behandling av PCOS. Kvinnor med PCOS tenderar annars att komma i klimakteriet senare än kvinnor utan.

Förebygga PCOS

Då man ännu inte vet varför kvinnor får PCOS är det inte möjligt att ge några råd för hur man kan förebygga åkomman. Klart är dock att ärftliga faktorer spelar in och dessa går idag inte att göra något åt. PCOS går heller inte idag att bota men det finns flera sätt att lindra symptomen. För att läsa mer om dessa, se rubriken Behandling ovan.