Svamp (Candida)

Bota din svampinfektion


Pevaryl
Kräm som bekämpar svampinfektion
i underlivet samt besvär på utsidan 
av slidan.
Endast hos: Shopping4net.se
Läs mer om Pevaryl på Fass.se

Diflucan
Receptbelagd svamphämmande
medicin för behandling av svampinfektion
i underlivet.

Endast hos: Dokteronline.se

Läs mer om Diflucan på Fass.se

Svamp i underlivet är en mycket vanlig åkomma och tre av fyra oss får någon gång en svampinfektion i vårt underliv. Infektionen beror på en svamp som är helt ofarlig men kan ge nog så jobbiga besvär med kliande slida.

Svampinfektion i underlivet uppkommer då svampen Candida albicans växer ohämmat och skapar en infektion. Candida finns naturligt  på huden, i munnen, tarmarna och underlivet etc. Där väntar den på att vår bakteriella balans ska störas så att den får livsrum. Detta händer ofta vid antibiotikakurer då antibiotikan dödar många av våra naturliga ”goda” bakterier som annars håller svampen i schack.  Man är även extra sårbar för svampinfektion när immunförsvaret är nedsatt som vid en infektion eller vid graviditet. Svampen får också lättare fäste före menstruationen då slidans slemhinnor ofta är tunnare.

Du kan också öka risken för svampinfektion om du utsätter slidan för ovanligt mycket slitage på kort tid, t.ex. täta samlag utan tillräckligt med glidmedel, mycket cykling eller ridning. Svampinfektion är inte en könssjukdom och smittar i regel inte vid sex.

Symptom


De vanligaste och tydligaste symptomen på en svampinfektion är en intensiv klåda, torrhetskänsla samt irritation och svullnad i underlivet. Man kan också få en måttlig vit och grynig flytning som liknar torkad filmjölk, yoghurt eller keso från underlivet. Andra symptom på svamp i underlivet är att blygdläpparna ibland också blir röda och svullna. Om klådan är mycket intensiv kan man få problem att kissa och det kan kännas obehagligt att ha samlag.

Symptomen vid svampinfektion i underlivet påminner ofta mycket om symptomen vid bakteriell obalans i underlivet men vid svampinfektion är ofta klådan mer intensiv och flytningarna luktar inte eller bara lite.

Även om vissa av oss får svampinfektioner i underlivet lättare än andra är kroniskt återkommande svampinfektion ovanlig. Kronisk kli i underlivet, irritation och/eller sveda beror istället oftast på återkommande utbrott av könsherpes, allergi eller kanske psykiska problem i samband med sex.

Även om det är sällsynt har dock många kvinnor ständigt återkommande  besvär med svampinfektioner i underlivet. Detta kan för vissa ge förödande effekter på sexlivet då sex gör ont eller man vet att samlag nästan automatiskt leder till en svampinfektion. Hjälp finns dock att få även för dessa hårt drabbade kvinnor. Läs nedan för bästa behandling och förebyggande behandling.

Behandling

Även om svamp i underlivet är ofarligt och efter en tid normalt går över av sig själv gör den intensiva känslan av att det kliar i underlivet ofta att man inte vill lida en minut längre än nödvändigt. Som tur är finns snabb lindring och hjälp i form av receptfria läkemedel, t.ex. Pevaryl som är effektiva för behandling av svamp i underlivet.

Om du drabbats av mer än två svampinfektioner i underlivet det senaste halvåret eller om receptfria läkemedel inte hjälper bör du kontakta din gynekolog.

Vid kronisk svampinfektion

Med "kronisk" svampinfektion menar vi ständigt återkommande besvär med svampinfektioner i underlivet. Har du kronisk svampinfektion eller sedan tidigare problem med vestibulit eller tunna och/eller lättirriterade slemhinnor bör du vara försiktig med att regelbundet använda svamphämmande krämer och vagitorier som t.ex. Pevaryl, Canesten samt det receptbelagda läkemedlet Daktacort, i det fall svampinfektionen kommer tillbaka. Detta då svamphämmande krämer och vagitorier kan ha som bieffekt att de tunnar ut eller irriterar slemhinnan. Även om det inte är bevisat finns misstankar om att regelbunden och tät användning av svamphämmande krämer och vagitorier som Daktacort, Pevaryl eller Canesten i värsta fall kan leda till Vestibulit. Om du är ovanligt skör i underlivet och redan använt t.ex. Pevaryl det senaste halvåret bör du därför be din läkare att istället skriva ut en oral svamphämmande medicin, t.ex. Diflucan eller Sporanox. Diflucan går även att beställa på Dokteronline.se

Vid kronisk svampinfektion rekommenderar vi dessutom att du försöker se till att få Diflucan eller Sporanox utskrivet i höga doser och under en längre tid, upp till flera månader om nödvändigt. Du kan också försöka få dig gynekolog att skriva ut borsyra till dig.

Ett annat recepbelagt läkemedel du kan be om är Fungoral i tablettform. Fungoral har visat sig vara effektivt mot svampinfektion i underlivet när varken Borsyra, Diflucan eller Sporanox hjälpt och det finns exempel på patienter som använt Fungoral i flera år för att hålla svampinfektionerna i underlivet borta. Även om långvarig användning av Fungorar troligen inte är att eftersträva, föredrar ändå många kvinnor det framför alternativet kronisk svampinfektions-problematik.

Förebygg svamp i underlivet

Holistic LactoVital
Probiotika-kapslar med 
hela 10 olika stammar 
"goda" bakterier för att 
förhindra återkommande svampinfektioner i underlivet.

Bästa pris på: Shopping4net.se
Bästa pris på: Bodystore.com


Vad finns det för receptfria mediciner?

Vanligast för att bota svampinfektion i underlivet är de svampdödande läkemedlen Pevaryl och Canesten. För att förebygga svampinfektion eller förhindra att en utläkt svampinfektion kommer tillbaka kan du använda t.ex. Lactal RepHreshGynophilus, som alla säkerställer en sur miljö i slidan så att jästsvampen fräts sönder och dör.

För att bekämpa och förebygga besvär vid "kronisk" svampinfektion i underlivet används ofta kapslar med probiotika som t.ex. LactoVital, Probioplex och Probion.


Förebygga svampinfektion i underlivet

För att undvika att drabbas av svampinfektion i underlivet är det viktigt att du vårdar ditt underliv på rätt sätt så att de ”goda” bakterierna trivs och håller candidasvampen, som naturligt finns i slidan och väntar på sin chans att föröka sig, i schack. 

Detta kan du göra genom att följa några enkla regler.
  • Tvätta inte ditt underliv mer än max två gånger per dag. När du tvättar underlivet ska du absolut inte använda vanlig tvål då den torkar ut slemhinnorna och har ett högt pH-värde. Använd istället olja eller någon av de olika intimtvålar som säljs eller bara vanligt vatten. Duscha inte rakt in i slidan, använd istället handen för att skölja underlivet.
  • Byt underkläder varje dag. Slidan mår bra av att luftas. Sov gärna naken och gå med kjol utan trosor t.ex. när du är hemma eller bär luftiga trosor.
  • Ifall du ska genomgå en antibiotikabehandling, se till att äta probiotika, t.ex. LactoVital under hela kuren samt under ett par veckor efter avslutad kur.

Behandling vid "kronisk" svampinfektion

En liten del av alla kvinnor har stora besvär med ständigt återkommande svampinfektioner i underlivet.

Lider du av ständigt återkommande svampinfektioner i underlivet bör du inte heller använda tajta byxor eller stringtrosor. Använd inte heller bindor eller trosskydd vid mens utan bara tampong. Tvätta dina trosor i 90°C för att vara säker på att alla svampar dör och inte lever kvar för att åter infektera dig. När du tvättar underlivet, använd bara olja, t.ex. barnolja. Har du inte tillgång till barnolja kan du i andra hand istället använda dig av vanlig matlagningsolja som olivolja eller rapsolja. Även om dessa inte lika effektivt som babyolja mjukgör underlivet duger de som substitut när babyolja inte finns tillgängligt. Även andra oljor går att använda men mycket viktigt är att ingen olja som används i underlivet innehåller alkohol eller paraffin, då dessa kemikalier retar underlivets slemhinnor!. Undvik också att använda douche eller deodoranter i underlivet. Du kan också testa att sluta raka underlivet.

bakteriell obalans ofta kan leda till svampinfektion i underlivet för du se till att få i dig så mycket ”goda” bakterier, så kallade probiotika, som möjligt. Detta då magbakterier vid analöppningen lätt hittar in i underlivet. Har då en sund bakteriekultur i magen, dvs. mycket ”goda” bakterier minskar risken för att bakterierna orsakar en svampinfektion i underlivet.

För att åstadkomma detta, se till att få i dig så mycket probiotika som möjligt, se till att äta rikligt med kost som innehåller den ”goda” bacillen mjölksyrebakterie. Denna finns i vanlig fil (speciellt A-fil) och yoghurt men att äta probitika-kapslar är i regel det mest effektiva. Underlivet.nu rekommenderar Holistic LactoVital men Probioplex och Probion är också populära produkter. Försök också att minska, eller helt avbryta, ditt intag av produkter som innehåller jäst och snabba kolhydrater (t.ex. socker eller vetemjöl) då detta ökar svamp-mängden i mag- tarm-systemet.

Kvinnor med kronisk svampinfektion problematik kan ofta ”känna på sig” när en svampinfektion är i görningen (t.ex. vid irriterade slemhinnor) eller vet erfarenhetsmässigt när man löper en extra stor risk att insjukna, t.ex. efter samlag. Då kan man man bekämpa svampen genom ”förebyggande anfall” innan svampinfektionen ens hunnit bryta ut. 

Barnolja mot torrhet i underlivet


Skin Care Babyoil 
Gjort på ekologiska oljor av 
vetegrodde och jordnöt som 
vårdar känsliga underliv 
genom att skonsamt rengöra
och återfukta. Förhindrar 
uttorkning och sprickbildning.
150 ml
För att bekämpa svampinfektionen innan den bryter ut kan du:

  • Sänka pH-värdet i slidan (så att svampen fräts ihjäl) genom att använda produkter som innehåller mjölksyrebakterier, t.ex. Lactal eller Vivag.
  • Smörja in ditt underliv med barnolja för att förhindra uttorkning
  • Tillfälligt sluta helt med kost som innehåller snabba kolydrater och jäst
  • Äta probiotika, gärna mjölksyrekapslar som Holistic LactoVital, Probioplex eller Probion
  • Tillfälligt avstå från sex (speciellt ifall slemhinnorna i underlivet känns irriterade)

Svampinfektion i underlivet förväxlas ofta med slidkatarr . Läs mer om slidkatarr här.