Skydda dig mot Trikomonasinfektion

RFSU Thin 
Vi rekommenderar RFSU Thin då
den dels har bra passform men
också är extra tunn för hans njutning.

Bästa pris på: Apoteket.se
Bästa pris på Apotek365.se

Trikomonasinfektion


Trikomonasinfektion (också stavat Trichomonas) är en sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av mikroorganismen Trichomonas vaginalis. Den vanligaste smittvägen är samlag men även andra sexuella kontakter kan sprida sjukdomen. Trikomonasinfektion är idag vanlig i många länder världen över men som väl är ovanlig i Sverige. Könssjukdomen påstås ofta kunna smitta via toalettsitsar, handdukar etc. men detta har inte kunnat påvisas. Trikomonasinfektion kan effektivt behandlas med penicillin. Forskning tyder på att trikomonasinfektion kan leda till livmoderhalscancer, för tidiga förlossningar samt öka risken för att smittas av HIV.

Symptom

Det kanske vanligaste symptomet på trikomonasinfektion är slidkatarr. Symptomen inkluderar ofta svår klåda, svullnad, illaluktande gula eller gulgröna och ofta rikliga flytningar. Flytningarna har ofta små luftbubblor i sig och ibland även lite blod. Trikomonasinfektion ger ofta även sveda när man kissar och ibland trängningsproblem, dvs. man kan få problem med kissandet. Det förekommer att trikomonasinfektionen ger upphov till livmoderhalsinflammation. I ovanliga fall kan man få ont i nedre delen av magen. Ca 1 av 3 kvinnor med Trikomonasinfektion får inte några symptom alls och bland män är symptom ännu ovanligare. Dessa individer kan ändå smitta andra med infektionen och är därför ofta ovetandes smittbärare.

Behandling

Trikomonasinfektion diagnosticeras i regel genom att läkaren med bomullspinne tar ett slidsekretprov som sedan undersöks i mikroskop för att kunna se mikroorganismen (Trichomonas vaginalis) som orsakar infektionen.

Trikomonasinfektion behandlas med antibiotika och då det är en sexuellt överförbar sjukdom omfattas den av smittskyddslagen. Detta innebär att om man testar positivt för sjukdomen måste man kontakta de sexualpartners man haft under den senaste tiden.

Förebygga Trikomonasinfektion

Kondom ger generellt ett bra skydd mot trichomonas.