Urinvägsinfektion (Blåskatarr, Cystit)

Förebygg urinvägsinfektion

Intim Comfort
Kapslar med tranbär, nattljus- och kumminolja för att förebygga urinvägsinfektion.


Urinvägsinfektion, (förkortat UVI, även känt som blåskatarr eller cyctit även om dessa namn specifikt syftar på urinvägsinflammation) är en mycket vanlig sjukdom som beror på att bakterier tagit sig upp i urinröret och urinblåsan och orsakar en infektion. 6 av 10 kvinnor får någon gång i livet urinvägsinfektion och 1 av 10 får det årligen. Urinvägsinfektion är vanligast bland oss kvinnor då vi har kortare urinrör än män. Även om blåskatarr är besvärande är den i regel ofarlig.

Om bakterierna lyckats ta sig upp i njurarna och njurbäckenet får man istället njurbäckeninflammation,. Njurbäckeninflammation är en mycket allvarligare infektion som obehandlad kan leda till döden.

Symptom

Symptom vid urinvägsinfektion är att det svider, speciellt när du kissar. Det tränger lätt på och man känner sig kissnödig oftare än vanligt. När man kissar är urinen ofta grumlig, illaluktande eller (i sällsynta fall) blodblandad och det känns som att man inte lyckas tömma blåsan ordentligt. Ett lätt illamående, smärta i nedre delen av magen och en känsla av att vara småfrusen och/eller feber är också vanliga symptom på urinvägsinfektion.

Klamydia kan ge symptom som liknar urinvägsinfektion.  Därför bör man undersöka sig med ett klamydiatest.


Behandling

Lindrig urinvägsinfektion kan gå över av sig själv och behöver då inte behandlas, men ofta är besvären så jobbiga att man kan behöva medicinsk behandling. Då blåskatarr orsakas av bakterier behandlas infektionen normalt med en kort antibiotikakur. I mycket ovanliga fall kan blåskatarr kräva långtidsbehandling med antibiotika.

För att diagnostisera urinvägsinfektion får man lämna ett urinprov från vilket vårdpersonalen tar ett bakterieprov som de sedan odlar och analyserar.

Om man är gravid och får urinvägsinfektion ska man alltid behandlas med antibiotika. Detta då immunförsvaret ofta är försvagat vid graviditet och blåskatarren då kan övergå till njurbäckeninflammation.  

Vad finns det för receptfri medicin?

De populäraste naturläkemedlen för att förebygga urinvägsinfektion är produkter som innehåller tranbär (på engelska heter tranbär cranberry). Intim Comfort (finns att köpa här) innehåller förutom tranbär kumminolja som tros vara magfrämjande men också nattljusolja som tros ha antiinflammatoriska egenskaper, minska PMS-besvär och motverka cancer. 

Andra populära produkter

Cranberry (Tranbär)
60 kapslar med hela 5000 mg tranbärextrakt håller nere pH-värdet i underlivet och motverkar så urinvägsinfektioner.


90 st kapslar med 500 mg tranbärsextrakt i varje.

Bästa pris på Shopping4net.se
Bästa pris på Bodystore.seFörebygga urinvägsinfektion

Vissa tjejer får urinvägsinfektion lättare än andra och somliga får återkommande urinvägsinfektioner som kan upplevas som ett stort besvär. Det finns inget vaccin mot sjukdomen så man får använda sig av olika trick för att hålla blåskatarren borta.

Drick mycket och kissa ofta, gärna vatten och sura drycker, t.ex. tranbärsjuice, någon gång dagligen.

Gå på toa när du känner dig kissnödig. Om du ”håller dig” ökar risken för infektion.

När du kissat, torka dig framifrån mot baken och inte tvärtom, för att undvika att bakterier från anus förs fram till slidan.

Duscha gärna ditt underliv innan samlag och försök framför allt att kissa omedelbart efteråt.

Vid analsex, stoppa inte in penis, fingrar etc. i slidan om den/de varit i kontakt med analöppningen.

Vid intimtvätt. Använd inte puderprodukter i underlivet. Använd istället intimtvättlappar eller intimkräm.

För kvinnor med sköra slemhinnor som genomgått klimakteriet kan man med fördel förebygga återkommande urinvägsinfektioner med östrogen.