Intim-rakning/-vaxning


Intimrakning är för de flesta kvinnor idag en självklarhet och man rakar, vaxar och ansar sig. Vissa kör med ”brasiliansk vaxning” där allt hår tas bort med vax medan andra bara rakar lite vid kanten av behåringen eller ansar längden. 

Intimrakning är inte något nytt påhitt. Hos folkgrupper som är extra håriga, t.ex. araber, turkar och indier har både kvinnor och män intim-rakat/-vaxat sig i tusentals år. Hos oss ljusare och mindre håriga nordbor däremot, var intimrakning nästintill okänt tills för bara några årtionden sedan. 

Vi har på denna sida samlat information om olika sätt att ta bort könshår, vad man bör tänka på, hur det går till praktiskt etc. samt listat ett antal produkter som vi kan rekommendera för intim-rakning/vaxning.


Hur mycket är "normalt" att raka?

Hur mycket och var man vill raka sig är väldigt individuellt men också en generationsfråga, då yngre kvinnor rakar sig i större omfattning än äldre kvinnor. Många äldre har även en fördomsfull syn på intim-rakning/-vaxning och tror att det är ett tecken på promiskuösitet. Det är dock inte bara unga tjejer som rakar sig numera. Även många män rakar idag sina könshår och vanan att ansa sitt könsorgan har troligen kommit för att stanna. Egentligen är det ju inte mycket konstigare än att man bryr sig om hur håret ser ut på andra delar av kroppen, t.ex. under armarna eller på huvudet. 

Dare to be bare!

Andrea Brazilian Hard Wax
Komplett kit for brasiliansk 
bikinivaxning. Hårdvax som fäster 
på hår men inte på hud för att 
slippa kladdiga rester.

Bästa köp på: Shopping4net.seLiksom de flesta lägger ner energi, tid och pengar på sin huvud-frisyr kan det även vara en bra idé att tänka sig för vad man använder för produkter till intim-rakning/-vaxning. Inte minst då könshåret växer i en mycket känslig zon med sköra slemhinnor och lättirriterad hud. Därför är det viktigt att man inte skär illa sig i samband med hårborttagning i underlivet. 

Rakningsstilar
När man ska raka sitt underliv kan det (liksom när killar ska raka sin skäggväxt) vara bra att veta vilka olika ”stilar” eller ”frisyrer” som är vanliga. Därför har vi på Underlivet.nu sammanställt de vanligaste ”frisyrerna”.

När du läser nedan ska du komma ihåg att ”infödda” svenskor tillhör den lyckligt lottade nordgermanska folkgruppen som både har ljusare och tunnare kroppsbehåring än kanske någon annan folkgrupp i världen. Därför är det inte alltid nödvändigt att raka t.ex. skinkorna, även om en viss sorts vaxning föreskriver det, då blond och tunn kroppsbehåring inte syns. Dessutom gör rakning av kroppsbehåring ofta att den nya behåring som växer ut blir grövre.

  • Amerikansk vaxning, Bikinilinje
Allt pubeshår får vara kvar, utom det hår som bikinitrosorna inte täcker.
  • Full Bikini
Allt pubeshår rakas bort utom det som täcker Venusberget.
  • Fransk Vaxning, Halv brasiliansk vaxning, Landningsbanan 
Allt pubeshår tas bort utom en rektangulär ”landningsbana” som slutar precis ovanför klitoris. ”Landningsbanan” ska vara ca 4 cm bred och kan vara allt från 6-7 cm lång till att gå ända upp till den naturliga pubesväxtens kant. Även blygdläppar, mellangården och anus kan rakas och detta kallas ”playboyvaxning”.
  • (Hel) Brasiliansk vaxning, Hollywood-vaxning
Allt pubeshår rakas bort, dvs. hela vulvan, bäckenområdet, skinkorna, mellangården och anus.
  • Hjärtat
Pubeshåret rakas och kammas till att forma ett hjärta som kan färgas t.ex. rött eller rosa om man vill. Denna rakning är främst tänkt som en engångsfrisyr vid speciella tillfällen som Alla Hjärtans Dag etc. då den är jobbig att underhålla. 
  • Mustaschen
Mustaschen är egentligen bara en bredare version av landningsbanan (se ovan). Allt pubeshår tas bort förutom en bred avlång rektangel som börjar strax ovanför klitoris och sträcker sig minst 5 cm upp mot magen. Denna rakning kallas ibland också för Hitler-mustaschen eller Chaplin-mustaschen.
  • Triangeln
Allt pubeshår tas bort utom en vältrimmad triangel som, likt en pil, pekar ner mot underlivet.
Det finns naturligtvis fler stilar och ”frisyrer” för intimrakning/vaxning och egentligen sätter bara din fantasi gränser, men de ovan nämnda är de idag vanligaste.

Även om du är försiktig skadas huden nästan alltid lite någonstans vid hårborttagning, vilket ofta ger röda plitor men även sår som är så små att de inte syns. Detta är inte farligt om du använder mjukgörande salva, vaselin eller barnolja efteråt så att även mikroskopiska sår läker fint.

Raka med rakhyvel

Det är inte farligt att raka könet om du bara är försiktig. Det är viktigt att du använder en bra rakhyvel som fortfarande är ordentligt skarp. Du bör också använda generöst med rakskum. Om du är nybörjare, var försiktig! Du vill verkligen inte skada dina blygdläppar vilket är lätt hänt med en rakhyvel om man inte är försiktig. Rakhyveln är bland de vassaste föremål som finns och är extremt skarp. Att investera i en bra rakhyvel och skonsamt rakskum är en bra investering väl värt det högre priset.

Vilken rakhyvel är bäst?

Likt vi tjejer är noga med vilka hårvårdsprodukter vi använder och killar (förhoppningsvis) ser till att använda bara de bästa produkterna för sin ansiktsrakning tycker vi på underlivet att både killar och tjejer borde vara lika kräsna när det kom till rakprodukter för intimrakning. För att hjälpa våra läsare att välja rätt produkt har vi på Underlivet.nu, dels genom personlig erfarenhet men främst genom jämförande tester arbetat oss fram till vilka rakprodukter vi tycker är bäst. Läs om vårt rakhyveltest här.

Vaxning
Vaxning är en lika smärtsam som vanlig metod att ta bort hår. Då håren slits bort med rötterna tar det längre tid för dem att växa tillbaka. Om du vaxar underlivet måste du vara mycket försiktig med att vaxet inte kommer i kontakt med någon av de känsliga slemhinnorna i underlivet då detta kan skada och irritera dem avsevärt.

Med apparat

På senare år har rakapparater för kvinnor och dessutom epilatorer blivit mycket bättre. Känner du dig obekväm med en sylvass rakhyvel vid ditt underliv, eller av någon annan anledning funderar på att köpa en epilator kan vi rekommendera att du kollar in detta test av epilatorer .