Skydda dig

Kondom

Idag finns en rad olika preventivmedel mot könssjukdomar. Det vanligaste och mest kända skyddet är kondomen som ger ett mycket bra skydd mot de flesta könssjukdomar. Det är dock viktigt att kondomen används rätt för att den ska skydda.

Är du eller planerar du att bli sexuellt aktiv ska du alltid ha med dig minst ett par kondomer (ifall den första går åt fanders) när du går ut. Man vet aldrig när den rätte och det rätta tillfället kommer och att då sakna "gummi" är något man inte vill råka ut för. Förvara kondomerna på ett ställe du känner dig bekväm med, t.ex. plånboken eller handväskan. Förvara inte (som många killar gör) kondomerna, eller plånboken med kondomer i, inuti bakfickan på byxorna då värmen och friktionen där gör att kondomens livslängd minskar drastiskt och risken för sprucket "gummi" då efter ett tag blir stor.

Trä på kondomen rätt

När du eller din partner ska trä på kondomen är det viktigt att ni inte sätter den bakochfram då den inte går att trä på åt ”fel” håll. Om ni märker att ni försöker trä på en kondom åt fel håll och ”utsidan” på toppen av kondomen har nuddat killens ollon ska ni använda en ny kondom. Annars kan det du som tjej bli smittad, ifall killen har en könssjukdom och kondomens ”utsida” nu har bakterier eller virus på sig. 

Köpa kondomer

Många tjejer, speciellt de i små orter, drar sig för att köpa kondomer då de tycker att det är pinsamt att behöva står i snabbköpskassan inför alla och basunera ut att man ska ha sex. Att pga. detta vara utan kondom när det verkligen gäller och därför ha sex utan kondom brukar dock ge ännu mera ångest. På ungdomsmottagningen kan du däremot mer anonymt ofta köpa eller få ett par kondomer gratis. 

Tack vare internet slipper som väl är dagens tjejer pinsamheten med att köpa kondomer i snabbköpskassan genom internetbutikernas anonymitet. Numera kan man i lugn och ro kolla igenom de olika kondomsorterna i hemmets lugna vrå och sedan köpa, istället för att som förr nervöst och stressat försöka fråga efter just den sort man är ute efter till någon gammal lyhörd skvallertacka till kassörska i den lokala ICA-butiken. Vanliga internetbutiker  och internet-apotek säljer idag ett brett utbud av olika kondomer till fördelaktiga priser.

Vilka kondom-märken finns?

Det finns idag en rad olika kondom-märken att välja mellan. I Sverige dominerar den ideella organisationen RFSUs kondomer men man kan också hitta utländska märken som GAMP. Nedan finns en sammanställning över de vanligaste kondomerna och var du köper dem billigast på internet.


Femidom 

Femodonen kan sägas vara tjejernas motsvarighet till kondomen och förs antingen in i slidan eller i rumpan. Femidomen är normalt av latexgummi eller plast med en ring eller platta i botten, som håller femodomen på plats, och har en (större) ring vid öppningen. Används femidomen i rumpan kan man ta bort den inre plattan eller ringen. Ringen vid öppningen sätts vid antingen slidöppningen eller analöppningen och ser, förutom att femidomen glider in helt i kroppsöppningen, också till att skydda slidans yttre delar eller analöppningen från bakterier och virus. 

Femidomen sätts in genom att man trycker ihop den inre ringen eller plattan så att den blir oval och pressar in den så långt som möjligt. Men kan också försiktigt arbeta in den med en dildo men om femidomen har en innerring kan det vara svårt att inte använda händerna. 
Det kräver i regel lite träning för att lära sig att föra in en femidom. Kom ihåg att låta femidomen sitta i under hela samlaget. Du kan med fördel sätta i femidomen timmar innan samlaget.


Slicklapp
Ifall du ska ha oralsex med en annan tjej ska ni använda en så kallad slicklapp. Ni kan också klippa upp en kondom och använda denna.

Glidmedel
Glidmedel gör ofta sex skönare men gör det dessutom säkrare. Könssjukdomar smittar ofta genom de små bristning
ar och sår som bildas ifall man har sex och inte är tillräkligt våt i underlivet. Även om man känner sig våt i underlivet kan det vara bra att ändå använda glidmedel för att hjälpa underlivet ”på traven” och minska risken för slitskador. Att använda riktligt med glidmedel är extra viktigt om du har analsex då ändtarmen, till skillnad från slidan, inte har något naturligt glidmedel. Det är också alltid viktigt att man använder ett vatten- eller silikon-baserat glidmedel när man använder kondom. Detta då oljebaserade glidmedel, t.ex. vaselin, bryter ner kondomen och gör att den kan gå sönder.