Underlivshygien

Vi vill alla känna oss rena och fräscha i underlivet. Få vill idag ha en vild djungel som luktar fiskmarknad. Samtidigt ger oriktigt tvättande tyvärr ofta motsatt effekt då underlivets normala, hälsosamma bakterieflora hamnar i obalans. Det finns som tur är idag flera produkter som låter dig vara fräsch i underlivet samtidigt som du vårdar och inte rubbar underlivets känsliga balans.

Tvättning

Du ska inte tvätta ditt underliv mer än max två gånger per dag då överdrivet tvättande lätt skadar underlivets skyddande slemhinnor. När du tvättar underlivet ska du absolut inte använda vanlig tvål då den torkar ut slemhinnorna och har ett högt pH-värde. Använd istället olja eller någon av de olika intimtvålar som säljs eller bara vanligt vatten. Duscha inte rakt in i slidan, använd istället handen för att skölja underlivet.

Byt underkläder varje dag. Slidan mår bra av att luftas. Sov gärna naken och gå med kjol utan trosor t.ex. när du är hemma.

Rakning

De flesta tjejer rakar eller ansar sig numera i någon mån. En del kör med ”Brazilian Vax”, dvs. allt hår tas bort med vax, medan andra bara rakar lite vid kanten av behåringen eller ansar längden. 

Det är inte farligt att raka könet om du bara är försiktig med rakhyveln. Det är viktigt att du använder en bra rakhyvel som fortfarande är ordentligt skarp. Du bör också använda generöst med rakskum. Om du är nybörjare, var försiktig! Du vill verkligen inte skada dina blygdläppar vilket är lätt hänt med en rakhyvel om man inte är försiktig. Rakhyveln är bland de vassaste föremålen i världen och är extremt skarp. Att investera i en ordentlig rakhyvel är väl värt det lite högre priset. Ditt underliv är värt det bästa! Du kan läsa om vårt test av olika rakhyvlar här.

Även om du är försiktig skadas huden nästan alltid lite någonstans vilket kan ge röda plitor, men även sår som är så små att de inte syns. Detta är inte farligt om du använder mjukgörande salva, vaselin eller barnolja efteråt så att även mikroskopiska sår läker fint.

Du kan läsa mer om intimrakning här.

Luktborttagning och parfymering

Många tjejer tycker att deras underliv luktar för mycket och försöker tvätta bort lukten med ständigt intvålande och tvättande. Detta hjälper tyvärr inte utan gör snarare lukten värre då det ständiga intvålandet och tvättandet stör den känsliga balansen i underlivet. Om du följer tvättråden här på Underlivet.nu förhindrar du obalans i underlivet samtidigt som du håller dig ren. Underlivet SKA lukta på sitt alldeles speciella sätt och det är inget som din sexualpartner kommer tycka är konstigt eftersom alla tjejers underliv luktar mer eller mindre.

Om du ändå vill känna dig extra fin och lukta ”gott” där nere finns det idag jättebra intim-deodoranter som du kan använda runt slidan.

Även om ditt underliv ska lukta, och ofta luktar olika beroende på var i menstruationscykeln du befinner dig ska du hålla koll på att lukten inte förändras eftersom det kan bero på att du fått en infektion i underlivet.